RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Geolog tror raset kommer «utpå kvelden» tirsdag

Raset fra «Mannen» kan komme når som helst. Geolog Lars Harald Blikra (t.h.) og Rauma-ordfører Lars Olav Hustad.
Raset fra «Mannen» kan komme når som helst. Geolog Lars Harald Blikra (t.h.) og Rauma-ordfører Lars Olav Hustad. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Bevegelsene i fjellet Mannen fortsatte utover tirsdag formiddag, og sjefgeolog Lars Harald Blikra sier raset er ventet i løpet av kvelden.

Klokken 12 holdt ordfører Lars Olav Hustad en orientering for pressen sammen med Blikra og lensmann Andreas Hustad.

Se videointervju nederst i saken!

– Dere kjenner jo til at vi var inne i en akselerasjonsfase i natt og tidlig i morges. Nå har vi analysert datene en del mer og også sett på fortsettelsen, og bevegelsene fortsetter i samme tempo, forteller Blikra.

«Rimelig sannsynlig»
De siste tolv timene har det kommet 12-13 millimeter nedbør, og påvirkningen fra dette vil fortsette utover dagen. I tillegg til bevegelsen oppe i fjellet, øker aktiviteten nå også lenger ned i fjellet.

Blikra anslår nå at raset vil komme «utpå kvelden» hvis trenden fortsetter og fjellpartiet ikke stabiliserer seg. Tidligere på dagen sa han at det var «rimelig sannsynlig» at raset kommer tirsdag, men han minner også om at det er naturen vi har med å gjøre.

– Vi skal være litt ydmyke med tanke på hva naturen selv kan skape, men med trenden og utviklingen i bevegelsene ser det altså ut som om raset kan komme tirsdag kveld.

– Ikke pust inn støvet
Resultatene fra målingene gjør at geologen føler seg trygg på at det er et begrenset fjellparti det er snakk om.

«Mannen» er fortsatt ustabil og i bevegelse. Sjefgeolog Lars Harald Blikra sier raset er ventet i løpet av kvelden.


Lensmann Andreas Hustad sier politiet føler de har gjort det de kan og skal så langt, med blant annet evakuering og sikring av området. Når raset går, kommer E136 gjennom dalen til å bli stengt umiddelbart, men bli åpnet igjen så snart det er forsvarlig.

Tirsdag formiddag ble folk som oppholdt seg ute i området bedt om å holde seg i nærheten av en bil de kan komme seg inn i og unngå å puste inn støvet som er ventet å komme fra raset. – Det støvet er ikke lurt å puste inn, var beskjeden.

Vil ha en avklaring
Ordfører Lars Olav Hustad er imponert over hvordan beboerne takler situasjonen. Han sier kommunen er god forberedt på at raset kommer.

– Jeg vil igjen minne om at det er naturen vi snakker om, men vi er så forberedt som vi kan bli. Det har snart gått en uke siden vi begynte evakueringen. Det er klart at vi nå har lyst til at raset skal gå, så vi får en avklaring, sier Hustad og legger til at det nå er usikkerheten som preger samfunnet mest.

Kommunen har iverksatt «rød beredskap», hvilket betyr at alle nødetater står i beredskap i forbindelse med et nært forestående ras.

På spørsmål om det er aktuelt å bruke eksplosiver, sier ordføreren at det ikke er vurdert foreløpig.

– Det er en operasjon som krever langt større ressurser og at flere ekspertmiljøer involveres og vil bli en fase hvis det nå formodentlig ikke kommer noe ras, sier Hustad. Også Blikra hadde en kommentar til en mulig løsning med sprengning.

– Det er ikke sikkert det vil skape større sikkerhet. Det er en god del usikkerhet knyttet til det også. Og nå har vi relativt god kontroll over situasjonen. (©NTB)

VIDEO: Geolog: - Venter raset i dag


Direkterapportering fra «Mannen»:Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere