Den tidligere politibetjenten i Minneapolis, ble i juni i fjor dømt til fengsel i 22 og et halvt år for drapet på George Floyd. Nå har han bedt den statlige ankedomstolen i Minnesota om å gjøre om drapsdommen, ifølge en anke som ble registret mandag, skriver CNN onsdag. 

Ankeinnleveringen på 82 sider argumenterer for at Chauvins domfellelse bør omgjøres eller retten bør beordre en ny rettssak på et annet sted, da «saksgangen var så gjennomsyret av feil at rettsforhandlingene var strukturelt defekte». 

Innleveringen, levert av den drapsdømte og hans advokat William F. Mohrman, hevder også at Chauvin «ikke ble gitt sin konstitusjonelle rett til rettferdig prosess og en rettferdig rettssak». 

Les også: Derek Chauvin funnet skyldig på alle tre tiltalepunkter

Chauvins og hans advokat mener at dersom domfellelsen opprettholdes, bør retten redusere strafferammen til å gjelde innenfor statens straffeutmålingsretningslinjer.

Den tidligere politimannen ble dømt til 22 og et halvt år i fengsel, noe som overskred Minnesotas retningslinjer for straffeutmåling på 10 år og åtte måneder til 15 år, ifølge CNN. 

Kraftige reaksjoner

Pågripelsen av George Floyd ble filmet og viste hvordan Chauvin presset kneet mot halsen til Floyd slik at han ikke fikk puste og til slutt døde. Videoen der man hørte Floyd si «I can't breathe» gikk verden rundt og førte til verdensomspennende protester mot rasisme og politivold under «Black Lives Matter»-bevegelsen. 

Demonstrasjoner gikk verden over, også i Oslo, der tusenvis samlet seg utenfor Stortinget for å delta i demonstrasjonen «We can't breathe - rettferdighet for George Floyd» 5.juni i 2020. 

Mellom 12.000 og 15.000 personer skal ha møtt opp under demonstrasjonen på Eidsvolls plass i Oslo sentrum. 

- Se på dem og hør på dem. De kjemper for frihet, de kjemper for «black lives», de kjemper for solidaritet, de kjemper for ingen rasister i våre gater, uttalte en av demonstrantene som henviste til de mange fremmøtte, til Nettavisen den gang. 

Demonstrasjonen høstet mye kritikk, både blant de folkevalgte og i kommentarfelt kom det store reaksjoner på den store ansamlingen av mennesker midt under nedstigning og strenge koronarestriksjoner. 

Funnet skyldige

Derek Chauvin, som er dømt for drapet på George Floyd i USA, har erkjent seg skyldig i å ha brutt Floyds føderale borgerretter, for å ha presset kneet mot Floyds nakke og hals i nesten ti minutter i forbindelse med pågripelsen i mai 2020. 

I rettssaken på delstatsnivå, som omhandlet selve drapet på Floyd, ble Chauvin dømt til 22 og et halvt år i fengsel. 

Chauvin hadde vært ansatt i politidepartementet i Minneapolis siden rundt 2001 og hadde tidligere fått 18 disiplinærklager på seg

I tillegg til Chauvin ble de tre kollegaene hans Tou Thao, J. Alexander Kueng og Thomas Lane dømt for å ha krenket George Floyds borgerrettigheter. De tre gjorde ikke nok for å forhindre at Floyd ble drept. 

Kueng satt på Floyds rygg, mens Lane holdt tak i beina hans. Thao holdt folk i nærheten unna.

Dommer i føderale saker som omhandler krenkelse av borgerrettigheter, har ytre strafferamme på livstid i fengsel eller til og med dødsstraff, men slike straffer er svært sjeldne. Det er ikke satt noen dato for straffutmåling for de tre tidligere politibetjentene.