RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Geoturisme: - Ta ansvar

Sist oppdatert:
Vi reiser mer og vi bryr oss mer. Natur- og kulturopplevelser som gir god samvittighet selger i tillegg som aldri før.

(SIDE2): - Ansvaret øker i tråd med turismen. Vi er nødt til å finne løsninger og fordele kostnader knyttet til å bevare severdighetene vi besøker, hvis ikke vil gleden ved genuine reiseopplevelser bli svært kortvarig, advarer Arild Molstad.

Han er både rådgiver for FN-senteret for verdensarv og Innovasjon Norge. I tillegg representant for National Geographic Society i Norge. Nå snakker han varmt om den nye reisetrenden geoturisme.

Utvikling

- Det er snakk om en utvikling av de reisemålene vi har blitt glad i. Et ønske om at det skal fortsatt være trivelige steder for både de som bor der og de som er på reise.

Nå viser i tillegg undersøkelser at turistene er villig til å betale mer for å ta vare på områder og attraksjoner som er populære.

- Det er først og fremst natur- og kulturreiser som øker verden over. For enkelte severdigheter kan turisme være en løsning, men også samtidig en trussel. Det er derfor svært viktig at vi som reisende opptrer ansvarlig og med respekt for stedet og menneskene vi besøker, sier Molstad.

Hjemme og ute

Queen Mary 2
Som eksempel nevner han at den kjente indianerbosettingen i Machu Picchu i Peru, som i 1992 hadde 9000 besøkende. I dag registrerer man at plassen får besøk av 160.000 turister i året.

- Vi ser konsekvensene også i Norge. Jeg kommer akkurat fra Geiranger, hvor skyer med eksos kan ligge over fjorden og tettstedet. Både cruiseskip og alle bussene som tar seg ned eller inn til området, tar ikke alltid like godt vare på miljøet. Dette er noe verken lokalbefolkning eller turister trenger å leve med, sier Molstad.

- Jeg sier ikke at man skal stanse turisttrafikken, men det gjelder å finne den kritiske massen. Og det må selvfølgelig lokalbefolkningen bestemme, presiserer han.

Turismen øker

Tankene rundt geoturisme blir ikke mindre aktuelle når det viser seg at verden reiser som aldri før. I løpet av årets sju første måneder er blitt gjennomført om lag 460 millioner internasjonale turistreiser Dette er en økning på 5,9 prosent fra 2004.

Økningen i antall reisende er størst i Europa, og tallene viser at det først og fremst er fornøyelsesreiser som har skutt i været.

Naturkatastrofer, illevarslende virus og internasjonal terror skremmer heller ikke turistene.

10 Reisevettregler utarbeidet av UNESCO og Star Tour:

1. Vis respekt for natur- og kulturarv.
2. Ta hensyn til lokal skikk og bruk.
3. Ta deg god tid.
4. Spør om lov før du tar bilder.
5. I en god handel er begge parter fornøyde.
6. Unngå å gi penger til barn som tigger.
7. Kjøp lokale produkter.
8. Støtt opp om lokale miljøtiltak.
9. Spar på naturressursene.
10. Reis gjerne i lavsesong.

Hva er geoturisme?

«Turisme som ivaretar, forsterker og fremhever et steds lokale egenart – miljø, kultur, estetikk, kulturarv – og som kommer lokalsamfunnet til gode.»

Dette er definisjonen National Geographic Society bruker. Satsingen på denne typen reiseliv er også i tråd med Nærings- og handelsdepartementets handlingsplan for reiselivsnæringene. Her heter det blant annet:

«Begrepet geoturisme brukes om helheten i destinasjonen, alt som gjør stedet unikt, så som flora og fauna, historie, vakre landskaper, tradisjonell arkitektur, lokal kultur og mat.»

Handlingsplanen legger vekt på betydningen av geoturisme og et av tiltakene i planen er å sette av en million kroner til Innovasjon Norge til satsing på geoturisme i 2005.

Les mer om temaet her.

Flere reisesaker finner du her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere