*Nettavisen* Nyheter.

Gerd ble bilkapret og tvunget til å gi fra seg kredittkort og kode

gerd håland nilsen Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)

To menn dømt for ran og kidnapping av Gerd Håland Nilsen.

04.11.12 15:25

To menn på 22 og 20 år er dømt til fengsel for kidnapping og ran av Gerd Håland Nilsen i Oslo i august i år.

22-åringen, som er utpekt som hovedmannen, fikk 1 år og 8 måneders fengsel. 20-åringen slapp unna med 1 år og 5 måneders fengsel. Dette var også i tråd med påtalemyndighetens påstand.

Nettavisen har tidligere fortalt historien til Håland Nilsen som 12. august 2012 kjørte rundt i Oslo i 2,5 timer med to bevæpnede ranere i bilen.

Les sakene:

- Aldri sett Håland før
De to svenske statsborgerne nektet straffskyld da de møtte i retten denne uken. Den yngste tiltalte avsto fra å forklare seg i retten. Den andre tiltalte sa han aldri hadde sett Håland før, og at han ikke hadde noe med hendelsen å gjøre.

Oslo tingrett trodde ikke på 22-åringens forklaring.

"Retten legger Håland Nilsens forklaring om hendelsesforløpet til grunn som bevist utover enhver rimelig tvil. Forklaringen hennes er detaljert og troverdig. Den støttes av utskrift av bompasseringer for bilen hennes denne dagen, og av kontoutskrift som viser at det ble tatt ut kr 2000 fra Visakortet og kr 6000 fra MasterCard i Bank1 på Majorstuen den 12. august 2012" skriver tingretten, som poengterer at 20-åringen ble pågrepet da han tok ut pengene med Nilsens kort i Bank1.

Hadde Hålands eiendeler
Også 22-åringen hadde Nilsens eiendeler på seg da han ble tatt på Akershus festning senere denne dagen.

Han forklarte imidlertid i retten at han fant disse gjenstandene da han hentet en bag som en anonym venn hadde lagt der.

"NNs forklaring om hvordan han fikk tak i Håland Nilsens eiendeler er etter rettens oppfatning ikke troverdig" står det i dommen.

Strafferammen for ran er 12 år og strafferammen for frihetsberøvelse er fem år, men etter gjeldende rettspraksis mente påtalemyndigheten og Oslo tingrett at henholdsvis 20 og 17 måneders fengsel er passe straff.

"I skjerpende retning legger retten vekt på at Håland Nilsen opplevde sterk frykt over lang tid. Hun var frihetsberøvet i sin egen bil i cirka to og en halv time, og hadde kniv rettet mot seg i hele denne perioden. En av gjerningsmennene var maskert med finlandshette. Hun ble fratatt alt hun hadde i vesken, inkludert en Iphone og mellom 1200 og 1500 kroner i kontanter samt at 8000 kroner ble tatt ut av hennes bankkonti.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Kjetil Mæland

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.