RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gerdt Larsen skattegranskes

Sist oppdatert:
DNO-styreformann og rigginvestor Berge Gerdt Larsen mistenkes for skattesvik og økonomisk utroskap. Politiet har i månedsvis drevet hemmelig etterforskning. Les hvorfor:
Bergens Tidende melder i helgen at ligningsmyndighetene anklager en av Bergens rikeste menn for å ha flyttet rundt en aksjegevinst på over 25 millioner kroner til Jomfruøyene.

De siste to årene har likningsmyndighetene hatt bokettersyn i selskapet Kver AS, der Berge Gerdt Larsen er eneste eier. Dette førte i fjor til en anmeldelse og siden har en etterforskningsgruppe i det skjulte gransket mangemillionærens økonomi.

- Jeg kan bekrefte at vi har mottatt en anmeldelse vedrørende et selskap i DNO-systemet. Ellers har jeg ingen kommentar, sier Rolf Hegland, leder for økonomiavsnittet ved Hordaland politidistrikt til Bergens Tidende.

Forholdene skal knytte seg til et oljeserviceselskap ved navn Independent Oil Tools i Stavanger der Larsen på midten av 90 tallet eide 225 av 660 aksjer. I Larsens regnskaper hadde aksjeposten en bokført verdi på åtte millioner kroner, skriver Bergens Tidende.

I 1997 undertegnet Larsen en opsjonsavtale som ga et selskap ved navn IOR Limited rett til å kjøpe aksjeposten for 8,5 millioner kroner. Dette selskapet holder til på kanaløyen Jersey - et skatteparadis som i liten grad samarbeider med norske likningsmyndigheter. Avtalen ble forlenget i 1998. Prisen var fortsatt den samme, skriver Bergens Tidende.

Men høsten 1999 ble avtalen overført fra IOR Jersey til et annet selskap med ukjent eier, nemlig Norden Oil, som holder til i et skatteparadiset De britiske jomfruøyene.

I desember 1999 utøvde Norden Oil opsjonen. For 8,5 millioner kroner overtok selskapet 34 prosent av aksjene i Independent Oil Tools.

I januar 2000 ble alle aksjene i Independent Oil Tools kjøpt av DNO til 108 millioner kroner. Da var Gerdt Larsen største aksjonær og styremedlem i DNO.

Gerdt Larsen ville ikke kommentere saken til Bergens Tidende i helgen.

Han ville ikke røpe hvem kjøperen var, men hevdet at han ikke eide selskapet som overtok IOT-aksjene.

- Vi svarer aldri på spørsmål, sa Berge Gerdt Larsen da BT ringte ham i går.

- Dere kan skrive hva dere vil om meg. Det er så mange som skriver om meg så jeg svarer aldri på noen spørsmål likevel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere