Det kan ta flere dager å hente ut de døde etter flykatastrofen i de franske Alpene. En gruppe tyske skoleelever fryktes å være blant 150 omkomne.

En dansk statsborger var ombord i det styrtede Germanwings-flyet, opplyser dansk UD til Ritzau.

Dansk UD kan ikke si hvorvidt det var flere dansker i flyet.

– Men vi er i kontakt med myndighetene i Tyskland for å få vite mer, sier vakthavende ved Udenrigsministeriets Borgerservice til Ritzau.

Problemer mandag

Den tyske avisen Der Spiegel melder at flyet shadde åpenbare tekniske problemer før avgang dagen før styrten. Airbus-flyet hadde før avgang madnag stått på bakken i flere timer grunnet problemer med luken til nesehjulet.

- Dette er en luke som åpner og lukker seg ved avgang og landing. Dette feilen ble fullstendig rettet og flyet var tilbake i normal trafikk rundt klokken 10 mandag formiddag, sier en talsperson for Lufthansa til den tyske avisen.

Så langt er to personer navngitt. De to tyske operasangerne Maria Radner og Oleg Bryjak var på vei hjem til Tyskland, etter å ha sunget i en oppsetning av Richard Wagners «Siegfried» op operahuset i Barcelona.

Har funnet den «svarte boksen»

Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve bekrefter tirsdag kveld at én av de svarte boksene fra flyet er funnet, skriver AFP. Over 300 politifolk og 350 brannmenn deltar i arbeidet med å lokalisere flyvraket.

– En svart boks ble funnet noen timer etter styrten. Den vil umiddelbart bli undersøkt for å hjelpe etterforskningen framover, sier Cazeneuve.

Ulykkesstedet vil bli sikret utover kvelden for at redningsmannskapet skal slippe lettere til, sier ministeren

Germanwings-flyet var i rute fra Barcelona til Düsseldorf da det tirsdag formiddag styrtet brått fra 38.000 fots høyde. I løpet av under åtte minutter hadde flyet falt til 6.000 fots høyde, før det forsvant fra radaren i Sør-Frankrike.

– Franske flykontrollmyndigheter mistet kontakt med flyet klokken 10.53 tirsdag formiddag. Deretter styrtet det, sier Germanwings-sjef Thomas Winkelmann.

– Ingen nødmelding

Det er altfor tidlig å spekulere rundt årsaken til ulykken, påpeker han. Flyet skal ikke ha sendt ut noen nødmelding før det styrtet med 144 passasjerer, de fleste tyskere og spanjoler, og en besetning på seks om bord.

– Flyet sendte ikke selv ut noen nødmelding, men en kombinasjon av at vi mistet radiokontakt, og at flyet falt, førte til at kontrolltårnet slo alarm, opplyser en talsmann for franske luftfartsmyndigheter til nyhetsbyrået Reuters.

Germanwings er datterselskap av Lufthansa. De sier de betrakter tirsdagens flystyrt som en ulykke.

- I øyeblikket anser vi dette som en ulykke. Alt annet vil være spekulasjoner, sa Heike Birlenbach, visepresident i selskapets salgs- og serviceavdeling i Europa, på en pressekonferanse i Barcelona, ifølge Reuters.

Søket på ulykkesstedet ble avsluttet ved 20.30-tiden, og vil fortsette onsdag morgen.

Artikkelen fortsetter under bildene.

HTML EMBED
HTML EMBED
HTML EMBED

Uframkommelig

Ulykkesstedet ligger i nærheten av Digne-les-Bains, i en svært uframkommelig del av de franske Alpene. Værforholdene skal ha vært gode i fjellområdet da flyet styrtet.

De første letemannskapene ankom tirsdag ettermiddag ulykkesstedet i helikopter. En fransk avis melder at én person kan ha overlevd, men ifølge Frankrikes statsminister Manuel Valls har letemannskapene bekreftet at det dessverre ikke er noen overlevende.

– Det kommer til å ta dagevis å hente ut ofrene, deretter vrakrestene, sier politibetjenten Jean-Paul Bloy til Reuters fra ulykkesstedet.

Babyer

67 tyskere var blant de 144 passasjerene om bord. Blant dem var en gruppe på 16 tiendeklassinger og to lærere fra en videregående skole, ifølge nyhetsbyrået DPA. Joseph-König-Gymnasium i Haltern i Nordrhein-Westfalen, hvor Düsseldorf ligger, ble stengt da tragedien ble kjent ved middagstider.

Også to babyer var om bord i flyet, ifølge Winkelmann. Spanske myndigheter har opplyst av det var 45 personer med spanske etternavn om bord. I Barcelona samlet flere pårørende seg på flyplassen El Prat i desperat håp om å få nyheter om sine kjære. Mange av dem gråt og omfavnet hverandre.

Uvisst om nordmenn var om bord

Ambassadene i Madrid, Paris og Berlin er i løpende kontakt med lokale myndigheter for å finne ut om det var norske borgere om bord på flyet, opplyser UD.

– Våre ambassader i Madrid, Paris og Berlin er i løpende kontakt med lokale myndigheter for å forsøke å finne ut hvorvidt det kan ha vært noen norske borgere om bord, opplyser kommunikasjonsrådgiver i UD Astrid Sehl til NTB.

– Vi har foreløpig ingen informasjon som tilsier dette og kan verken bekrefte eller avkrefte noe nå, sier Sehl.

Merkel i sorg

– Vi er sjokkerte over omfanget av ulykken, som har brakt katastrofe til så mange mennesker. Mine tanker og medfølelse går nå til alle som er rammet og som har mistet venner og familie. Vi gjennomgår veldig smertefulle timer, sa Tysklands statsminister Angela Merkel på en pressekonferanse i Berlin.

Hun har sendt sin utenriksminister og transportminister til ulykkesregionen og vil selv reise sørover onsdag. Merkel lover at flykatastrofen vil bli etterforsket grundig i samarbeid med franske og spanske myndigheter.

Dårlig vær

Dårlig vær i området kan komme til å vanskeliggjøre letearbeidet i Alpene.

– Dette er et område som er dekket av snø og utilgjengelig for kjøretøy, sa den franske transportministeren Alain Vidalies til lokale medier.

Ulykkesflyet var 24 år gammelt, og den siste rutinesjekken av flyet av typen Airbus A320 ble utført mandag av teknikere fra morselskapet Lufthansa, ifølge lavprisselskapet Germanwings. Førstepiloten hadde over 6.000 flytimer bak spakene på flytypen.

– Kapteinen har fløyet i over ti år for Lufthansa og Germanwings, sier Germanwings-sjef Thomas Winkelmann.

Følg utviklingen i saken live her:

HTML EMBED
(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js";ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));