Ghani president i 100 dager, fortsatt uten regjering

Tirsdag var det 100 dager siden Ashraf Ghani ble tatt i ed som Afghanistans president. Men landet befinner seg i et politisk vakuum og har ennå ikke fått en styringsdyktig regjering.

Tirsdag var det 100 dager siden Ashraf Ghani ble tatt i ed som Afghanistans president. Men landet befinner seg i et politisk vakuum og har ennå ikke fått en styringsdyktig regjering. Foto: Omar Sobhani

Det vet Taliban å utnytte.

Ashraf Ghani har nå sittet som president i Afghanistan i 100 dager. Men han strever fortsatt med å få på plass en regjering.

Forhandlingene om hvem som skal ha sentrale posisjoner i samlingsregjeringen, har gått fullstendig i stå, og det har ført til et farlig politisk vakuum i landet.

Presidentvalget i juni var preget av gjensidige anklager om valgfusk, og Ghanis rival Abdullah Abdullah nektet å godta valgresultatet. Etter mange uker med vanskelige forhandlinger, ble de to omsider enige om en maktfordelingsavtale.

Maktkamp

29. september ble Ghani tatt i ed som president med Abdullah som «administrerende direktør». Denne underlige tittelen er egentlig midlertidig fram til en regjering er på plass og Abdullah kan bli statsminister.

Optimistene mente maktfordelingsavtalen ville redde Afghanistan fra å ende i borgerkrig. Men det tok ikke lang tid før optimismen ble overskygget av intern maktkamp og krangel om hvem og hvilke partier som skulle få viktige poster som innenriks- og forsvarsminister.

Ghani selv har gjentatte ganger mislyktes med å overholde fristene han selv har satt for regjeringsdannelse, og han ber afghanerne om å være tålmodige.

– Forsinkelsene oppmuntrer fienden til å intensivere angrepene, og de undergraver legitimiteten til enhetsregjeringen ettersom sikkerheten forverres og økonomien stuper, sier politisk analytiker Mia Gul Waseeq til AFP.

Taliban på offensiven

Det politiske vakuumet kommer på et vanskelig og kritisk tidspunkt i Afghanistan, som nå har overtatt sikkerhetsansvaret i hele landet etter at NATO ved årsskiftet avsluttet sin militæroperasjon i landet etter 13 år.

Taliban vet å utnytte den svake sikkerhetssituasjonen og er på offensiven. Senest tirsdag ble minst tre sivile afghanere drept da en granat slo ned i huset deres i Helmand-provinsen. Ifølge lokale myndigheter står Taliban bak angrepet.

Taliban gjennomfører også hyppige selvmordsangrep mange steder i landet.

Men mistilliten til myndighetene i Kabul øker også blant mange afghanere etter flere angrep fra afghanske styrker. Nyttårsaften ble nærmere 20 sivile drept da rakett slo ned midt i en bryllupsfest sør i landet. De afghanske soldatene trodde de ble angrepet av Taliban, mens øyenvitner sier det ble skutt i luften for å feire at brudgommen var på vei til brudens hus. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.