RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gi foreldrene skattefradrag!

Sist oppdatert:
Siden år 2000 har 80 nye privatskoler fått godkjennelse her i landet, og kritikerne frykter at de ressurssterke lager eliteskoler. Svaret burde være økte privat bidrag til den offentlige skolen.

Et likt skoletilbud for alle er under press, enten vi liker det eller ei.

Åpningen for nye privatskoler har gitt 20 prosent vekst i elevtallene på disse skolene de siste årene. Veksten har vært jevn siden midten av 1980-tallet, og nå går rundt 10.000 elever på private grunnskoler.

Hovedstrømmen har gått til religiøse skoler eller til skoler som har et annet pedagogisk grunnsyn enn den offentlige skolen. Men det er også grunn til å tro at stadig flere velstående foreldre kommer til å kjøpe plass til barna i bedre utstyrte private skoler - hvis det blir åpning for det.

Venstresiden er imot alt som smaker av privat skole, mens enkelte politikere på høyresiden nærmest vil privatisere skoler av rent ideologiske årsaker.

Vi mener at begge parter er for dogmatiske i å tilnærme seg problemstillingen, og at det må nytenkning til for å unngå at utviklingen tar sin egen vei utenom politisk styring.

Kanskje er det mest alvorligste at mange foreldre føler at de betaler mye i skatt, og at de ikke forstår hvorfor helsevesenet likevel ser ut til å være i en permament ressursfattigdom - og skole etter skole fremstår uten teknisk utstyr som datamaskiner til barna, i slitte bygninger med dårlig vedlikehold.

Hvorfor ikke åpne for at foreldrene kan gi skattefrie gaver direkte til skolen barna deres går på?

Som kjent åpnet Storinget for at det fra i år skal være fradragsberettighet å gi gaver til Den norske Kirke - i tillegg til en lang rekke frivillige, humanitære organisasjoner.

Giver kan trekke fra mellom 500 og 6.000 kroner. På listen over de verdig trengende som kan motta fradragsberettigete gaver finner vi sikkert utmerkete organisassjoner som Kristent Arbeid Blant Arabere, Hjelp Jødene hjem, Landslaget for Spelemenn og Norsk Jernbaneklubb.

Men ikke noen norske barneskoler!

En årsak er at skatteloven krever at organisasjonen må være landsdekkende.

Vårt forslag er altså å endre skatteloven på dette punkt, og åpne for at foreldre (og andre) kan gi fradragsberettigete gaver direkte til skolen hvor barna går. Fordelen er at slike gaver kan bidra til å få løst nødvendige investerings- og vedlikeholdsoppgaver. En hyggelig bigevinst er at det trolig vil involvere foreldrene mer i skolens ve og vel.

Innvendingen vil trolig være at skoler i velstående områder vil få mer i gaver enn andre, slik at det vil bli forskjeller i det offentlige skoleverket. Det er et relevant argument, men de verste utslagene kan utgjevnes i bevilgningene. Og uansett er det vel bedre at kjøpekraften kommer det offentlige skoleverket til gode - og ikke til å finansiere rene, private eliteskoler?

Hva mener du om private grunnskoler? Diskuter på TV 2 Veggavisen (trykk he r)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere