RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)

Gift i leketøy

Sist oppdatert:
Kan være kreftfremkallende. Norske leker vurderes å sjekkes.

(SIDE2): Enkelte varer i europeiske leketøysforretninger inneholder helseskadelige og kreftfremkallende stoffer i risikable mengder, skriver VG.

Det er hovedsakelig polyaromatiske hydrokarboner (PAH), som brukes til å gjøre harde materialer mykere og mer elastiske, forskerne er bekymret over. Høye doser av PAH kan endre menneskets arvestoff, øke risikoen for kreft og nedsette fruktbarheten.

Det er forskere i det statlige tyske instituttet for risikovurdering (Bundesinstitut für Risikobewertung, BfR) som står bak funnene av gift i leketøy. Forskerne viser til at det kan være opptil 1000 ganger høyere konsentrasjon av PAH i visse leker enn i bildekk.

Det er uvisst om det finnes tilfeller av PAH i leketøy i Norge. Statens forurensningstilsyn (SFT) har foreløpig ikke hørt om noen tilfeller, men funnene i Tyskland kan føre til at de må iverksette kontroller overfor norske importører, ifølge VG.

Flere funn i leker
Det er kort tid siden SFT fant altfor høye nivåer av tungmetallene bly og krom i leker. Fire leker er trukket fra det norske markedet.

- Denne gangen sjekket vi for bly og krom. Men vi er opptatt av andre tungmetaller som kvikksølv og såkalte myknere som finnes i plast, kalt eftalater, sier sjefingeniør Line Telje Høydal ved seksjon for kjemikalie- og produktkontroll til Side2.

LES MER: Fant gift i leker

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere