Gå til sidens hovedinnhold

Giftbrev sendt til Obama

Svært dødelig stoff i brevet som er sendt til presidenten.

Brevet med «mistenkelig innhold» ble oppdaget tirsdag og stanset under en kontroll utenfor Det hvite hus, og nådde ikke fram til presidenten, opplyser Secret Service.

Ifølge FBI er det påvist den svært dødelige giften Ricin i brevet som er sendt til Obama.

Politiet evakuerte også to av kontorbygningene til Senatet i Washington onsdag ettermiddag, etter funn av en mistenkelig pakke på kontoret til den demokratiske senatoren Richard Shelby, melder CNN.

Samtidig ble en mann pågrepet da han forsøkte å ta seg inn i den ene bygningen. Mannen, som politiet karakteriserer som mentalt forstyrret, hadde med seg en ryggsekk full av forseglede brev.

Signert «KC»
Brevet til Obama er signert «Jeg er KC», og det står følgende:

«Det å se en feil og ikke gjøre noe med det, er å være en taus tilhenger til at det skal fortsette».

Ukjent om det er sammenheng
Tirsdag ble også et annet brev som trolig inneholdt ricin sendt til Kongressen.

Brevet var adressert til den republikanske senatoren Roger Wicker, men ble oppdaget i en rutinekontroll av posten i Senatet før Wicker mottok det.

En person er mistenkt for å ha sendt det første brevet.

Polititjenestemenn understreker overfor ABC News at testene som er tatt av brevet til Obama, er foreløpige, og at de endelige prøvene vil være klare i løpet av de neste 24-48 timene.

Det er ikke kjent om det er sammenheng mellom de to brevene, melder NTB.

Også et tredje brev
Det skal ha blitt oppdaget ytterligere et brev med giftstoffet, men det er ikke kjent hvem dette brevet var adressert til, skriver Huffington Post.

Sikkerhetsberedskapen er ekstra høy i Washington og over hele USA etter de dødelige bombene under Boston maraton mandag, som drepte tre personer og skadet mer enn 170.

Det er Secret Service som har ansvaret for sikkerheten rundt Barack Obama, og de jobber nå sammen med FBI for å forsøke å finne avsenderen av brevet.

Foreløpig har det ikke kommet opplysninger om at det er noen sammenheng mellom giftbrevene og Boston-bombene.

Torsdag skal Obama og kona Michelle besøke Boston.

- Dør etter noen dager
Post til Kongressen er blitt undersøkt utenfor kongressområdet helt siden brev med miltbrannbakterier ble sendt til den amerikanske nasjonalforsamlingen i 2001. Også all post til Det hvite hus undersøkes utenfor området det ligger på før det viderebringes til presidenten og hans stab.

I 2004 ble flere av Senatets bygninger stengt etter at et brev med ricin ble sendt til en av senatorene.

Ricin betegnes som svært farlig, og regnes som 6000 ganger giftigere enn cyanid. Formen kan være væske, pulver eller krystaller uten spesiell smak.

Den blokkerer cellenes proteinsyntese og forårsaker indre blødninger og ødelagte organer. Hvis giften inntas, utvikler offeret symptomer som kvalme, oppkast og blodig diaré. Offeret dør av organsvikt etter noen dager. Pustes giften inn, dør man fordi åndedrettet blir lammet. Giften kan påvises på åstedet, men ikke spores i offeret, ifølge Wikipedia.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka

Kommentarer til denne saken