RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
EKTESKAP: Gulnaz med ektemann Asadullah og datteren Smile. For fire år siden fortalte hun CNN at hun ble voldtatt av mannen. Siden har hun giftet seg med han, for å sikre datterens fremtid - og sier nå det ikke var en voldtekt.
EKTESKAP: Gulnaz med ektemann Asadullah og datteren Smile. For fire år siden fortalte hun CNN at hun ble voldtatt av mannen. Siden har hun giftet seg med han, for å sikre datterens fremtid - og sier nå det ikke var en voldtekt. (Faksimile CNN)

Giftet seg med voldtektsmannen

Sist oppdatert:
Gulnaz ble dømt til fengsel for seksuell omgang utenom ekteskapet og avvist av familien.

Gulnaz var bare 16 år gammel da hun i 2008 ble gravid etter en voldtekt. Familien hennes mente hun hadde brakt skam over familien ettersom hun ikke var ugift gravid, og avviste henne. Retten i Kabul dømte henne deretter til to års fengsel for «påtvunget seksuelt samkvem» - noe som ble økt til 12 år etter at dommen ble anket.

Den eneste måten å få omgjort fengselsdommen, slik det står skrevet rettspapirene, var å gifte seg med voldtektsmannen, Asadullah. Saken ble også fanget opp av internasjonale medier, og dommen ble etter en tredje anke redusert til tre års fengsel, for deretter å bli droppet helt.

LES også: Kvinne drept for å ha brent Koranen i Afghanistan

Tradisjon og normer

I påvente av ankeavgjørelsene, fødte hun datteren Smile i fengsel. Det skal også ha vært daværende president Hamid Karzai som grep inn og slapp kvinnen fri, i 2011.

De venter nå sitt tredje barn. Gulnaz hevder hun kun giftet seg med mannen for å sikre deres første datter Smile, som ble unnfanget under voldtekten, en bedre fremtid uten skam.

To år etter bryllupet har paret gitt sitt første intervju, til CNN.

- Jeg ønsket ikke å ruinere min datters fremtid, eller å selv forbli i en håpløs situasjon, så jeg gikk med på å gifte meg med han, sier Gulnaz i intervjuet.

- Vi er tradisjonelle folk. Får vi et dårlig rykte, vil vi heller dø enn å fortsette slik. 

LES også: - Jeg skrek, men ingen reagerte

VANSKELIG: Afghanske kvinner har få reelle sosiale rettigheter i landet, og voldtektsofre blir gjerne straffet med fengsel.

«Reddet» henne

Også Asadullah ble fengslet etter voldtekten, men fikk dommen redusert etter ekteskapsinngåelsen. Han mener selv han reddet den afghanske kvinnen ved å gjøre det.

- Hadde jeg ikke giftet meg med henne i tråd med våre tradisjoner, kunne hun ikke levd et liv som en del av samfunnet vårt. Hennes bror aksepterte henne ikke lenger, men nå er det ikke lenger noe problem, sier han.

Han er fremdeles gift med sin første kone, Gulnaz kusine, som han har fem barn med. De bor alle sammen i samme hus.

Og Gulnaz giftet seg da også med sin voldtektsmann etter at hun ikke lenger risikerte fengselsstraff. Hun kontaktet Absudullah og hans familie, med ekteskap og en tryggere fremtid for sin datter som mål.

Gulnaz sier nå - med sin ektemann like ved hele tiden under intervjuet - at det ikke var en voldtekt, og at broren ikke avviste henne - men har gjort det nå, etter at hun giftet seg. Hennes advokat forklarer derimot det som skjedde på den tiden, slik:

- Gulnaz ble hele tiden fortalt at hverken hun eller datteren ville måtte leve under noen form for beskyttelse dersom hun ikke ga etter for presset om å gifte seg. Hun ble et offer for de sosiale normene. Som en uutdannet, ung, enslig mor uten støtte fra familien, hadde hun måtte kjempe resten av livet for seg selv og datteren, sier hennes tidligere advokat, amerikanske Kimberley Motley.

Farlig

Kvinners rettigheter i Afghanistan står fremdeles svakt, selv om de på papiret er blitt styrket de siste årene. Har de barn utenfor ekteskap, avvises de fleste av sin familie. Det medfører et liv utenfor sosiale normer og regler, noe som i realiteten betyr et liv i stor fattigdom og uten noen form for sosial trygghet.

Såkalte æresdrap er heller ikke uvanlig når det gjelder voldtektsofre, men hvor mange det gjelder er uvisst. Mellomårene 2011 og 2013, ble det registrert mer enn 240 æresdrap på voldtektsofre; drap der familiemedlemmer tar livet av kvinnen de mener har ført skam over dem. I rettssaker der motivet er ære, får ofte den tiltalte redusert straff.

Skolegang er en rettighet også for jenter, men i praksis er det mange som ikke går på skolen – også fordi familie nekter dem dette. Vold og diskriminering er utbredt, og i 2011 ble Afghanistan listet som det farligste landet å være kvinne i.

(Kilde: CNN, Amnesty International)

LES også: - Forsvaret må ta sin del av kritikken og Nettavisens nye blogger overlevde Afghanistan

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere