- Dette er en fisk vi nå har på radaren og kommer til å holde øye med framover, sier forsker Anders Jelmert ved Havforskningsinstituttets stasjon i Flødevigen til Nettavisen.

Han har akkurat fått nyheten om at den giftige fisken dvergfjesing er oppdaget på flere badestrender i Mandal, blant annet Sjøsanden. I 2018 ble arten funnet under reketråling i Skagerrak. Det var første gang den ble oppdaget i norske farvann. At den nå dukker opp på våre badestrender vekker alvorlig bekymring.

- Dette er rett og slett sjokkerende og ikke bra, sier en av landets fremste fiskeeksperter, Asgeir Alvestad, til TV 2.

Alvestad fikk nylig rundt 30 dvergfjesinger på kroken i Mandal og var den som slo alarm. Han postet et innlegg om saken på sin blogg søndag.

- Jeg er ikke i tvil om at denne fisken nå har funnet fotfeste i våre farvann. Jeg snakket også med en dykker som hadde sett den ved Lindesnes, sier Alvestad til Nettavisen.

Giftige kjertler

Fiskens giftkjertler ligger gjemt på toppen og på siden ved gjellene og skyves opp når fisken føler seg truet. Hvis du først har tatt på disse piggene, har du fått giften i deg, ifølge Alvestad. Smerten etter et stikk er ekstrem, forklarer han. Selv har han sluppet unna.

Hobbyfisker Ingunn Josdal har ikke vært like heldig:

- Smerten er ubeskrivelig. Det var som å stikke hånda inn i et brennende bål og ikke kunne ta den ut igjen, sier hun til TV 2.

Kommuneoverlegen i Mandal, Viggo Lütcherath, har varslet statsforvalteren og Havforskningsinstituttet og bedt dem om å kartlegge omfanget.

Fra før kjenner vi fjesingen i Norge. Denne bunnfisken, som kan bli opptil 40 centimeter, har så langt hatt rangen som den giftigste i norske farvann. Nykommeren er enda giftigere. Dvergfjesingen, er langt mindre. Den blir sjelden mer enn 15 centimeter, ifølge Havforskningsinstituttets mann.

- Mens den vanlige fjesingen vil ha mer assurblå farge på skinnet, er denne mer brunspraglet og blekere, sier Jelmert.

Anbefaler badesko

Han tror foreløpig ikke dvergfjesingen er tallrikt til stede i Norge, siden den ikke er påvist her siden funnet i 2018, men han ber folk være oppmerksomme.

- Kanskje er det en idé å bruke badesko på disse strendene i Mandal, sier han.

- Stikk fra disse piggene kan være svært smertefullt, men du dør ikke av det?

- For vanlige, friske mennesker vil den ikke være dødelig, men som med andre ting, er det slik at noen kan være mer følsomme for denne giften enn andre, sier han.

- Er det varmere klima som gjør at slike arter dukker opp i våre farvann?

- Denne har tradisjonelt utbredelse fra sør for Marokko og opp til omtrent Danmark. Vi tror varmere klima er årsaken, men vi kan ikke utelukke andre forklaringer.

Mannen som først oppdaget den strendene i Mandal, Asgeir Alvestad, tror det er fare for at denne arten har kommet for å bli:

- Jeg fant mange på rundt 13 centimeter. Da er de 6-7 år gamle, så alt tyder på at de har vært her en stund. Jeg tror forklaringen på at den ikke er oppdaget før, er at den er så liten, og ingen fisker på så små fisker. Å fiske ut en slik art, skal vanskelig gjøres, sier Alvestad til Nettavisen.

Han sier dvergfjesingen graver seg ned i sanden på dagen, og på sandstrendene i Mandal har den åpenbart funnet seg til rette.