RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gigantgjeld etter russetiden

Foto: Kirstine Knudsen (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Det er to måneder siden russetiden var over. Nå sliter flere med gjeld og dårlig eksamensresultater.

(SIDE2): Diskusjonen om når eksamen skal være med tanke på russetiden, har pågått i mange år. Meningene er mange og ungdommen selv tror det er politikerne som ønsker å legge en demper for den harde russetiden.

- Norskeksamen var fem dager etter at russetiden var avsluttet og jeg hadde tankene mine helt andre steder. Jeg var gira og oppspilt under selve eksamensdagen og jeg presterte å skrive feil oppgavenummer, samt levere feil dokument. Jeg hadde absolutt ikke riktig fokus, innrømmer tidligere russ Linn til Side2.

Hun så ikke alvoret av fullt fokus på eksamen, og det straffet seg da vitnemålet dumpet ned i postkassen.

- Heldigvis var jeg ikke alene. En kompis skrev bokmålseksamen på nynorsk. Heller ikke han kan ha vært ordentlig konsentrert, konstaterer hun.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Medruss Bjørn Fredrik Stensen er sikker på at om hadde kommet opp i et «puggefag», som for eksempel religion, hadde han ikke hatt energi nok til å begynne å lese.

- Planen var å jobbe jevnt og trutt gjennom hele 3. klasse, men når man bygger russebuss strekker ikke alltid tiden til. Gutta på bussen til Bjørn Fredrik, Amex 2011, hadde dekket hele bussen med «kredittkort» fra American Express. Slike ting tar tid. 18-åringen er sikker på at om han hadde brukt tiden til å lese, hadde han fått 6’er på alle sine eksamener.

- Men nå lever man bare én gang og det er viktig å utnytte de mulighetene man får. Så lenge jeg består eksamen er jeg fornøyd, sier han.

Ikke lett å være 18 år og forvaltere av én million kroner.
Ikke lett å være 18 år og forvaltere av én million kroner.

Det er helt tydelig at riktig fokus er relevant under eksamen, men også tiden er nødt for å holde. Linn, sammen med bussvenninnen Thea sitter i dag, to måneder etter russetiden igjen med voldsom gjeld.

- Jeg var sikker på at jeg hadde spart opp tilstrekkelig med penger, men utgiftene tar ikke slutt før 17. mai, sier Thea.

- Vi har ikke kunnskap eller erfaring nok til å forvalte så mye penger, forteller Linn. Hun innrømmer at hun var sikker på at både bussjefen og økonomisjefen skulle sørge for at alt ordnet seg hele veien.

- Jeg burde ha skjønt at uforutsette ting kan skje. Vi hadde en innbetaling midt i russetiden på 3500 kroner fordi vi kjøpte en helt ny motor til bussen, forteller Linn oppgitt og legger til at hun skylder foreldrene sine over 5000 kroner.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

- Det er snakk om godt over 1 million kroner som skal brukes riktig og det er ingen enkel jobb med 27 forskjellige meninger hengende over deg, forteller Thea. Hun var sponsorsjef på bussen deres Palais og erfarte hvor vanskelig det var å be folk om penger. Bussen endte opp med å være sponset med solariumstimer hos Brun & Blid og 600 pakker med sjokoladekjeksen Dots. Pengene skaffet jentene seg gjennom dugnader, ekstrajobber og sparing. Både Linn og Thea begynte i 1. klasse med oppsparingen.

I dag står det ikke bra til med økonomien til jentene. Thea forteller at i tiden etter russetiden har pengene hun har tjent gått til nedbetaling av lån. - Under russetiden var jeg nødt til å dra mastercardet, fordi bankkortet var tomt. Og man må jo ha nattmat, ler 19-åringen.

I tillegg til manglende penger og halvgode karakterer på eksamen, får ikke jentene solgt russebussen sin. Hva er årsaken til bussen ikke blir solgt?

Det stiller i grunn begge jentene seg uforståelige til. De er enige i at energien og viljen ikke var på topp etter russetiden, men bussen er en av få med sidestilte seter og helt ny motor. Nå er nesten alle andre busser solgt og 93-kullet trenger snart ikke russebusser.

- Dårlig markedsføring av oss selv. Vi er nødt for å gå til de vi kjenner, som er yngre. Før russetiden tenkte vi at det ikke var noe problem å selge den, ettersom bussen både er veldig pen og i svært god stand. Vi var vel litt for kjepphøye og gadd rett og slett ikke å gjøre noe ekstra for salg av bussen, sier Linn.

Bussen til jentene har ligget på finn.no lenge, men til liten nytte
Bussen til jentene har ligget på finn.no lenge, men til liten nytte


Thea er enig og frykter de er nødt for å gå høsten i møte med en buss på samvittigheten.

- Selv om bussen står i bussjefens navn, betyr ikke det at den er hennes. Vi er 27 jenter om bussen og alle burde gjøre det de kan for å bli kvitt den. Til gjengjeld tror jeg flere av jentene begynner å se alvoret. Alle jentene har behov for penger i sommer og øker dermed engasjementet for salget. Håper jeg, avslutter Thea.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere