Før helgen ble det kjent at en rekke store byggeprosjekter i Oslo kommune har gått på en skikkelig budsjettsprekk, på til sammen godt over fem milliarder kroner.
Et av prosjektene som blir mye dyrere enn først antatt, er byggingen av det nye Tøyenbadet. Den opprinnelige kostnadsrammen på 1,4 milliarder kroner, har nå økt til 1,7 milliarder kroner, ifølge Oslo-byrådets reviderte budsjett for 2021.
- Jeg mener budsjettsprekken på Tøyenbadet, som er på 400 millioner og nesten 30 prosent, er svært alvorlig, og svarene vi får på årsakene til kostnadssprekk og forsinkelser framstår som tynn, sier Venstres gruppeleder i Oslo bystyre, Hallstein Bjercke, til Nettavisen.
Gunnar Stavrum: Her går fem milliarder ned i sluket - og MDG-byråden har ansvaret
- Elendig badetilbud
Bjercke frykter også at Oslos største badeanlegg, som ble stengt 1. januar 2020 for riving og gjenoppbygning, vil bli enda dyrere.
- Jeg frykter at dette ikke er den siste kostnadssprekken vi ser i dette prosjektet, sier han.
Se video av det nye Tøyenbadet:
Kostnadssprekken betyr også at det nye Tøyenbadet blir forsinket i ytterligere ett år, til 2024 - og det vil få store konsekvenser, mener Venstre-politikeren.
- Det er utrolig synd at konsekvensen blir at Oslo-folk må leve enda et år med et elendig badetilbud. Skolebarna våre har nå mistet et år med svømmeundervisning og bygging en av nye bad er forsinket. Dette vil jo gå ut over svømmeferdighetene, advarer Bjercke.
Som Nettavisen har omtalt tidligere, er det bygget et midlertidig badeanlegg på Økern. Badet skulle stått ferdig da Tøyenbadet ble stengt, men er først nå klart for åpning. Anlegget er imidlertid langt mindre enn det gamle Tøyenbadet.
Les mer: Her er Oslos nye badeanlegg, men det er over ett år forsinket: - Jeg er skikkelig oppgitt
Se video av det midlertidige badet:
- Norgesrekord i byggeskandaler
Men ikke nok med det. Også kostnadsestimatet for en ny hovedbrannstasjon på Bryn i Oslo har økt betraktelig. Prislappen har økt med 2,6 milliarder kroner, og byrådet foreslår å skrinlegge planene.
- Hovedbrannstasjonen er enda mer alvorlig. Der er kostnaden tredoblet på et år, til 4,25 milliarder. Prosjektet skrinlegges og 227 millioner brukt til planlegging er tapt, sier Bjercke.
Og om ikke det var nok: I det reviderte Oslo-budsjettet som ble kjent fredag, kom det også fram at Oslos nye reservevannforsyning får en budsjettsprekk på hele fem milliarder kroner. Kostnadene har nå økt fra 12,5 til 17,5 milliarder kroner.
- De første byggeskandalene blekner likevel i skyggen av skandalen med den nye vannrenseanlegget som blir 5 milliarder dyrere enn planlagt. Dette byrådet setter norgesrekord i kommunale byggeskandaler og mye tyder på at styringene av store byggeprosjekter har svikter fundamentalt det siste året, tordner Bjercke.
Les også: Raser mot Oslos reservevannplan: - Vi blir låst inne i boligene våre
Flere av opposisjonspartiene i Oslo bystyre krever nå en høring om overskridelsene.
Byråd: - Tilbudet litt skrint
Det er Kultur- og idrettsbygg Oslo KF som har gjort en oppdatert analyse for kostnadene til det nye Tøyenbadet, og deres analyse er bakgrunnen for at de foreslår å øke kostnadsrammen med 400 millioner kroner.
Ifølge byråd for næring og eierskap i Oslo, Victoria Marie Evensen (Ap), er årsaken til budsjettsprekken sammensatt.
- Jeg vet at mange venter og teller ned dagene til de kan svømme på det nye Tøyenbadet. Jeg ser selvfølgelig alvorlig på både kostnadsøkningen og at det tar lengre tid. Det er en rekke omstendigheter som driver opp prisene, skriver Evensen i en epost til Nettavisen.
Evensen viser blant annet til at det startet med bystyrets vedtak om å bygge T-banestrekningen Ensjøsvingen - som senere ble opphevet og førte til økte kostnader.
- Det er høyere markedspriser på blant annet stål og tre, økte transportkostnader kombinert med stor etterspørsel i koronaåret samt at markedet har vurdert prosjektet annerledes enn det som lå i tidligere beregninger har drevet kostnadene opp, skriver hun.
- Akkurat nå er svømmetilbudet litt skrint. Det er naturlig å se på muligheten for å forlenge det midlertidige badet på Økern. Så vil heldigvis også Manglerud bad stå ferdig neste år og Bøler bad blir ferdig rehabilitert i sommer, sier hun, og legger til:
- Da dette byrådet overtok i 2015 var det bare løse planer om investeringer som det ikke var satt av en krone til. De borgerlige bygde ikke ett eneste bad på 18 år. Nå bygger vi flere nye bad og rehabiliterer fire.
- Kraftig prisvekst
Byrådssekretær Morten Nordskag (MDG) i byrådsavdelingen for miljø og samferdsel, opplyste i forrige uke at milliardsprekken for byggingen av reservevannforsyningen i hovedsak også skyldes en kraftig prisvekst i anleggsmarkedet.
Nettavisen har kontaktet byrådsavdelingen for miljø- og samferdsel for å få en kommentar til saken fra miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG), men hun ønsker ikke å kommentere saken.