RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gigantisk handelsunderskudd gir dollarfall (Ny)

Sist oppdatert:
Handelsunderskuddet i USA går over alle støvleskaft, viser tall fredag. Dette vil etter alt å dømme bli brukt mot George W. Bush i valgkampen i USA. Dollaren faller markant
Oppdatert med valutautvikling og mer bakgrunn.

USAs handelsunderskudd ble i juni på rekordhøye 55,8 milliarder dollar. Det er opp fra et underskudd i mai som i dag ble revidert opp fra 45,9 til 46,9 milliarder.

Juni-underskuddet var mye høyere enn ventet. Analytikerne hadde i snitt sett for seg et underskudd på 47,0 milliarder, ifølge Briefing.com.

Utviklingen fra mai til juni representerer den største oppgangen i underskuddet siden februar 1999, målt i prosent. Målt i dollar har underskuddet aldri økt så mye fra en måned til en annen, og det har altså aldri vært så høyt heller.

Økningen kom både av stigende import og fallende eksport. Importen økte med 3,3 prosent til rekordhøye 148,6 milliarder dollar, mens eksporten falt 4,3 prosent til 92,8 milliarder, etter en oppgang i mai.

En del av forklaringen på den økte importen er store volumer og høye priser på olje, men også annen import stiger.

USA er på god vei til å slå fjorårets rekord for handelsunderskuddet på 496,5 milliarder. Etter første halvår i år er underskuddet 287,7 milliarder dollar, mot 248,8 første halvår i fjor.

Dollaren faller markant på meldingen om gigantunderskuddet. Før tallet kom, kostet en euro 1,222 dollar. Nå, etter 20 minutter, er kursen 1,231 dollar for en euro.

En dollar kostet 6,78 kroner før tallene kom. Nå er kursen 6,73.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere