NEW YORK (Nettavisen): Flere ferske meningsmålinger er en opptur for Donald Trump, mens president Joe Biden går inn i 2022 med noen av de verste tallene noensinne.

Les også: Filleristet Donald Trump i tordentale

Trump støttes av 82 prosent

I en måling gjort av Reuters/Ipsos i slutten av desember, men som først ble publisert for noen dager siden, svarer hele 54 prosent av republikanerne at de vil støtte opp om Donald Trump om han velger å stille som partiets presidentkandidat i 2024.

Les også: Hillary Clinton kommer med ny Trump-spådom

Det er milevis foran to andre potensielle kandidater, Florida-guvernøren Ron DeSantis og tidligere visepresident Mike Pence. De får støtte av henholdsvis elleve og åtte prosent av de spurte.

Les også: Derfor snudde Trump i siste liten: - Det hadde blitt helt fryktelig

Den samme undersøkelsen viser også at Trump fortsatt har en sterk støtte internt i partiet, da hele 82 prosent av de spurte republikaneren sier at de støtter Trump.

Trump: - Jeg tenker helt åpenbart på det

Trump har fortsatt ikke bekreftet at han vil stille til valget i 2024, men har ved flere anledningen flørtet med ideen om å gjøre det.

- Jeg tenker helt åpenbart på det, sa han i et intervju med Fox News i november i fjor.

- For å være helt ærlig så tror jeg mange mennesker kommer til å bli veldig glade for den avgjørelsen, sa Trump.

Les også: Trump med svært oppsiktsvekkende og bitter uttalelse om tidligere statsminister: - Han kan dra til helvete

Trump antydet samtidig at det først vil komme en slik avgjørelse etter mellomvalget i 2022, et valg der Demokratene risikerer å miste det knappe flertallet de har i både Representantenes hus og Senatet.

Les også: «Donald Trump ble urinert på av prostituerte i Moskva»: Nå har spion-saken tatt en svært dramatisk vending

- Trump er helt klart ikke skikket

Men ikke alle partifeller er like begeistret over Trumps posisjon innad i partiet.

Republikaneren Liz Cheney, som sitter i komiteen som gransker kongresstormingen 6. januar, og som er blitt utstøtt av partifeller for sin Trump-kritikk, sier i et fersk intervju at Trump «helt klart ikke er skikket» for en ny periode i Det hvite hus, melder ABC News. .

Les også: Kontroversiell og forhatt Trump-tilhenger utestengt fra Twitter etter sjokkerende vaksinemelding

- Han krysset en grense ingen andre amerikanske presidenter har krysset tidligere. Når en president nekter å be en mobb om å stoppe opp, når han nekter å beskytte deler av de utøvende myndighetene, så er han ikke til å stole på, sier Cheney i et intervju på «This Week» med George Stephanopoulos, med hentydning til Kongresstormingen i januar i fjor.

Til frontalangrep på Trump

Donald Trump har spunnet et nett av løgner, sa president Joe Biden da han på årsdagen for stormingen av Kongressen på torsdag tok et nådeløst oppgjør med forgjengeren.

- Hans ego betyr mer for ham enn vårt demokrati. Han kan ikke akseptere at han har tapt, sa Biden.

Se deler av talen her:

Trump svarte på Bidens tale med en kraftig motangrep.

– Dette er politisk teater for å ta oppmerksomheten bort fra fiaskoene, sier Trump.

- Biden bruker mitt navn i dag til ytterligere å splitte Amerika, skriver Trump i en uttalelse.

Les mer: Filleristet Donald Trump i tordentale

Ny bunnotering for Biden

Men mens Trump har store deler av partiet sitt i ryggen, viser en fersk måling at president Joe Biden sliter. Antall amerikanere som nå mener Biden gjør en dårlig jobb har nådd en ny topp, ifølge en ny måling fra CNBC.

Les også: Elendige tall for Biden - jobbveksten langt under ventet

Målingen fra CNBC/Change Research viser at hele 60 prosent av de spurte er uenig med måten Biden håndterer den amerikanske økonomien på. 55 prosent mener også at president Biden nå håndterer pandemien på en dårlig måte, et område han tidligere har scoret høyt på.

Det er også hele 56 prosent av de spurte som nå mener Biden generelt sett gjør en dårlig jobb som president, noe som er ny bunnotering for presidenten.

Det er opp fra 54 prosent i september i fjor. I april i fjor var det 49 prosent som mente Biden gjorde en dårlig jobb som president.

Les også: Slik ble Trump-damene ansatt: Sammenlignes med Stasi og Gestapo

- Biden innfrir ikke forventningene

USA-eksperten Hilmar Mjelde sier til Nettavisen at problemene Biden sliter med er «globale problemer som dels er utenfor enhver presidents rekkevidde».

- Spesielt i et desentralisert land som USA, hvor delstatene kjører sitt eget løp, og i en situasjon der presidenten mangler et stort flertall bak seg i kongressen, sier Mjelde.

Les også: «Koronapanikken»: - Hele greia var Ivanka Trumps idé

- I dag tenker vi alle på presidentene som allmektige, og forventer de skal kunne fikse ethvert problem. Bidens presidentskap krasjer nå inn i disse forventningene, og han stuper på målingene, sier Mjelde, som er seniorforsker ved NORCE forskningssenter i Bergen og ekspert på amerikansk politikk.

Les også: Hillary Clinton kommer med ny Trump-spådom

- Bidens problemer handler også om klassisk «overreach», altså at han har forsøkt å gjøre mer enn han fikk mandat og politisk kapital til i 2020-valget. Han ble jo i realiteten valgt som en «caretaker»-president, et forretningsministerium. Hadde han nøyd seg stimulipakken og infrastruktur-reformen kunne han erklært seier og tatt det rolig deretter.

Les også: Avslører Trumps sykehus-samtale: - Kommer du til å si at du fikk det fra meg?

- I stedet ender han nå opp med ikke å innfri forventningene han selv skapte i fjor vår, da han fikk for seg at han skulle bli den nye Lyndon Johnson, sier Mjelde.

USA-eksperten sier at Biden «burde hatt laserfokus på vaksinering og oppskalering av koronatest-kapasiteten».

Les også: «Trump-spøkelse»: - Hun er en avskyelig og veldig farlig galning som bør utvises

- Stort mer får han ikke gjort med pandemien. Alle hans store reformplaner har vært en distraksjon, sier USA-eksperten.

Når det gjelder den sterke støtten Trump har innad i eget parti, svarer Mjelde følgende:

- Meningsmålinger tre år før et valg er meningsløse, egentlig. De har ikke noen utsagnskraft. Men jeg vil ikke undervurdere velgernes evne til å glemme kaoset fra Trump-årene. Presidentvalg handler jo om fremtiden, ikke fortiden.