*Nettavisen* Nyheter.

Gigantisk teleskopanlegg tatt i bruk i Australia

Sydney (NTB-DPA-AFP): Australia har tatt i bruk første del av et internasjonalt teleskopanlegg som skal bli verdens største. Astronomer skal blant annet bruke teleskopene til å lete etter liv i verdensrommet.

Fredag ble 36 store parabolantenner satt i drift i Murchison, 700 kilometer nord for Perth på den australske vestkysten. Hver av antennene har en diameter på tolv meter, og de tilkoblede kameraene kan studere en 30 ganger større del av himmelen enn før, skriver nyhetsbyrået DPA.

Anlegget kalles Australian Square Kilometer Array Pathfinder (ASKAP).

- Forskere fra hele verden står allerede i kø for å benytte anlegget sammen med ASKAPs egne folk, sier den australske forskningsorganisasjonen CISROs leder Megan Clark.

Lederen for ASKAP-prosjektet Brian Boyle bekrefter at en av det nye anleggets oppgaver blir å lete etter tegn til liv på andre himmellegemer enn vårt eget. Denne letingen har imidlertid ikke høyere prioritet enn annet forskningsarbeid, presiserer han.

Blant arbeidsområdene er studier av universets tidligere historie og av det gåtefulle fenomenet «mørk energi» som fysikere tror bidrar til at universet utvider seg raskere og raskere. ASKAP-anlegget har kostet 140 millioner australske dollar eller 815 millioner kroner. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.