49 år gamle Wayne Couzen har erkjent at han kidnappet, voldtok og drepte 33 år gamle Sarah Everard i London i mars i år. Nå går rettssaken som skal avgjøre hvilken straff den tidligere politimannen skal ha.

Les: Eks-politimann erklærer seg skyldig i kidnapping og voldtekt

Aktor Tom Little fortalte retten i Old Bailey i London at Wayne Couzen hadde gått av skiftet som politimann, klokken 7.00 om morgenen den 3. mars - dagen han kidnappet, drepte og brente Sarah Everard. Spørsmålet man nå stiller i Storbritannia, er om myndighetene har gode nok rutiner for å sikre at politifolk er skikket til jobben.

Couzen startet sin politikarriere i politiet i Kent, der han jobbet fram til 2009. I 2011 ble han offiser i politienheten CNC, som sørger for sikkerheten ved kjernefysiske installasjoner og ved transport av kjernefysisk materiale. I den forbindelse ble han undersøkt, men det ble ikke funnet indikasjoner på at han hadde en problematisk oppførsel.

Jaktet på offer

Couzen hadde jobbet i London Metropolitan Police siden 2018. Dette er en elitegruppe, hvis oppgave er å beskytte toppolitikere og diplomater. Couzen hadde også patruljert gatene i forbindelse med Covid-nedstengning, og visste derfor hva politiet sa til personer som brøt reglene.

Etter nattevakten, plukket Couzen opp en leiebil. I denne bilen kjørte han rundt i Londons gater hele dagen og jaktet på en enslig kvinne han kunne kidnappe og voldta, og det var det han gjorde, sa Little til retten, skriver blant andre The Guardian og Sky News onsdag.

Everard var på vei hjem fra et middagsselskap hos en venn, da hun ble kidnappet av Couzen cirka klokken 21.30. Dette var midt i koronapandemien, og London var nedstengt. Dette brukte Couzen som argument da han tok kontakt med sitt offer. Han legitimerte seg som politimann, satte håndjern på henne, og førte henne til sin bil.

En kvinne som var vitne til kidnappingen, har fortalt at hun trodde hun så en pågripelse, og at kvinnen, som ble lagt i bakken, måtte ha gjort noe galt.

Dette var altså starten på en grusom handling. Everard ble voldtatt av Couzen og deretter kvalt til døde. Everard ble funnet død i en skog i Kent - cirka 13 mil fra der hun ble kidnappet og tre mil fra hjemmet til Couzen. I Old Bailey fortalte Little at Couzen hadde brent liket for å skjule sine handlinger. Levningene ble funnet i et lite vann i skogen. Etter drapet hadde han vært tilbake flere ganger for å skjule liket. 7. mars tok han også med seg sin kone og to barn til skogen.

Debatt om sikkerhet

Couzen ble tatt som følge av de mange overvåkingskameraene som overvåker London. Med hjelp av disse, kunne politiet identifisere bilen som ble brukt til kidnappingen. Denne leiebilen ble deretter sporet tilbake til Couzen.

Britiske Independent Office for Police Conduct undersøker nå om politiet har feilet i å fange opp signaler på at Couzen var farlig. Blant annet hadde det kommet to anklager mot Couzen i februar 2021, som MET ikke undersøkte skikkelig. I tillegg skal politiet i Kent ha feilet i å undersøke anklager om blotting knyttet til Couzen allerede i 2015.

Drapet har også skapt en nasjonal debatt i England, om kvinners trygghet.

- Jeg kan aldri tilgi deg for hva du har gjort. Det grufulle drapet er i hodet mitt hele tiden, sa Sarah Everards pappa i retten onsdag.

- Du kvittet deg med søsteren min som om hun var søppel, sa søster Katie i retten.