RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Akershus Amtstidende/Ruben Skarsvåg)

Gikk for 1,2 millioner over takst

Sist oppdatert:
Gode nyheter for de som skal selge boligen.

Eneboligen på Nesodden hadde en takst på sju millioner kroner, men prislappen endte på 8,2 millioner. Og det er bare et av flere tegn på at det går oppover på boligmarkedet.

Stor positivitet
Huset på Flaskebekk på Nesodden lå bare en uke ute på markedet før det var solgt, til tross for at den relativt høye prisen.

- Nå er jo dette veldig mye over takst, men det meste jeg har solgt i det siste har gått over takst, sier eiendomsmeklerfullmektig i Krogsveen Thor Gunnar Stavsholt til Akershus Amtstidende, og sier det også går fort å selge og at positiviteten er stor.

Selger Toril Bjorg er også fornøyd.

- Jeg håpet selvsagt å selge til høy pris, da er det lettere å gi den fra seg, sier hun til avisen.

Har du opplevd å selge boligen for langt over takst? Ta kontakt med Nettaivisen på vaktsjef@nettavisen.no .

Omsetningsrekord
Stavsholt sier det er eneboliger og velholdte salgsobjekter som går mest over takst og som selges fortest, men at det er en økn.ing i boligmarkedsprisene generelt. Han får støtte fra andre eiendomsmeglere.

- Markedet fungerer godt igjen. Vi hadde omsetningsrekorder i mai, juni og juli. Sistnevnte er normalt ikke en veldig god måned, sier Daglig leder Thomas Deaton ved Ring eiendomsmekling.

Solgte 31 på to timer
Det er ikke bare på Nesodden salget ser ut til å gå bra. Onsdag var 100 personer på visning på 61 nyleiligheter på Øvre Sogn i Oslo. Etter to timer var halvparten solgt.

Eiendomsmegler Jon Olav Halgunset i EiendomsMegler 1 på Sinsen sier også at noe definitivt er i ferd med å skje.

- Spesielt i Oslo er det fortsatt mangel på boliger, hevder han. Samtidig har mange nye prosjekter blitt utsatt som følge av nedgangstiden de siste to årene. Etterspørselen etter boliger er fortsatt stor, og nå ser vi også at folk kjøper nye boliger raskere enn da rentenivået var høyere, sier Halgunset.

Økning i hele år
Og makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities bekrefter at det stadig går bedre

- Det er ingen tvil om at det er en positivitet i markedet, statistikkene bekrefter det, både når det gjelder prisene og omsetningstallene, sier Wilhelmsen til Nettavisen.

- Det har vært en økning hver måned siden desember, og det er ingenting som tyder på at prisoppgangen er i ferd med å avta, og det gjelder alle boligtyper og stort sett hele landet.

Også omsetningstakten er høy, og er nesten på samme nivå som på topp før finanskrisen, mens prisene er høyere enn den gang.

- Det er ingen tvil om at det har vært en sterk gjeninnhenting i boligmarkedet.

Boble?
Prisveksten har ført til spekulasjoner om økningen vil fortsette eller om markedet vil få en kraftig nedgang.

- Det er vanskelig å vite om det er en boble eller ikke. Noen mener det er en naturlig prisoppgang og en gjeninnhenting, mens andre vil mene det har vært en veldig sterk realprisoppgang de siste 10-15 årene, sier Wilhelmsen, som personlig mener at realprisen på boliger er høyere enn det de kan fortsette å være på lang sikt.

- Det betyr ikke at jeg tror prisene vil gå ned, men over flere år og når renta er satt opp, så er min beste gjetning at boligprisoppgangen vil være mindre enn den innenfor inntektsvekst og byggekostnader.

Myk tilpasning
En krise som på 80-tallet eller den i USA, mener makroøkonomen det er lite sjans for.

- Får vi en nedtur nå, så har Sentralbanken et annet mål for rentepolitikken enn slik det var på 80-tallet. De vil sette ned renta i en slik situasjon.

Han mener det da er to utfallsmuligheter.

- Gitt at realboligprisene er for høye nå, så er det to mulige utfall. En myk tilpasning, der det blir en utflatning i prisen og der det på lang sikt vil føre til at gapet minskes på realprisen.

Får vi derimot en hardere tilpasning som på 80-tallet og i USA, så vil kvadratmeterprisen på bolig falle.

- Det vil ha nok merkes i resten av økonomien også, ettersom den vil gjøre husholdningen i mindre stand til å ta opp mer lån på en boligen. Personlig tror jeg det er lite sannsynlig vi vil oppleve en slik kollaps.

Fem prosents rente
Men fortsetter prisen å stige i flere år, sier Wilhelmsen han er mer bekymret for en eventuell boligprissprekk senere.

- Norges Bank kan motvirke et slikt scenario ved å allerede nå gradvis øke styringsrenta mot normalt, sier makroøkonomen, som mener den bør ligge på rundt fem prosent.

- Det vil si en boligrente på rundt 6 prosent over lang tid.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm: Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente: Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag: Få tilbud fra håndverkere.

Minkreditt: Finn det billigste forbrukslånet.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere