RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gikk i rødt

Sist oppdatert:
Oljeprisen ble vippet ned fra rekordnivåer og bidro til en negativ avslutning på en sterk uke.
Oslo Børs tok helgen med en nedgang på 0,42 prosent til 482,42 poeng. En svak oppgang ble raskt avløst av et bratt fall, men mot slutten hentet hovedindeksen seg inn igjen.

Uken sett under ett ble positiv og Oslo Børs kan notere seg en oppgang på 1,41 prosent. Rekordhøy oljepris og en generell global børsoppgang har igjen vekket interessen blant investorene.

Fredag trakk oljeprisen seg tilbake etter at gevinstsikringen i papirmarkedet begynte å gjøre seg gjeldende. Tidligere i uken har oljeprisen satt nye rekorder ved råvarebørsen i New York. Det er først og fremst WTI-oljen som har vist toppform, mens Nordsjøoljen har holdt seg like under rekordnivåene.

Oljeinstallasjonene i Mexicogolfen gikk klar av orkanen Humberto og oljemarkedet trekker et lettelsens sukk. Humberto slo ut tre raffinerier i Texas, men disse er ventet å være i drift innen kort tid. Den ble raskt nedgradert til en tropisk depresjon etter å ha vært en orkan.

En ny tropisk storm har dukket opp på skjermene meteorologene. Ingrid farer langt ute i Atlanterhavet, men den er foreløpig for langt ute til å anslå retning og potensiell virkning.

Ved råvarebørsen i London falt kontraktene på Nordsjøolje med levering i november til 76,75 dollar fatet da børsen tok helgen.

Etter tre dager med oppgang endte både Statoil og Norsk Hydro med et fall. Begge aksjene var de mest omsatte på Oslo Børs og ble sendt ned henholdsvis 1,91 prosent til 179,50 kroner og 0,96 prosent til 231,50 kroner.

Ikke alle oljeselskaper klarte seg like godt. CanArgo har nok en gang skuffet markedet. Selskapet meldte om en borebom ved brønnen Kumisi#1 i Georgia og markedet var ikke sene med å straffe aksjen. CanArgo falt hele 13,91 prosent til 3,96 kroner.

Norgani ble igjen høyaktuell. Oppkjøpscaset er ikke over. Torsdag ble Norwegian Property skremt vekk på grunn av høy pris i konkurranse med Aberdeen. I løpet av kvelden hadde et nyopprettet selskap fanget opp en storpost i Norgani. Oslo Properties sendt ut en børsmelding der de opplyser at har 13,2 prosent av de utestående aksjene. Prisen Oslo Properties betalte er 91 kroner per aksje og ligger med det godt over tilbudet fra Aberdeen på 88,50 kroner.

Bak Oslo Properties står Nordens største hotellkjede Scandic. Petter Stordalens hotellimperium er med handelen Aberdeen foreslår for aksjonærene til Norgani. Blant annet har Stordalen sagt seg villig til å kjøpe seks hoteller fra Norgani, men det er ikke Scandic interessert i. Dermed ble de lokket frempå og vil nå bestemme seg i løpet av helgen om de vil by på hele selskapet. Norwegian Property startet ballet med et bud på Norgani tilsvarende 82,50 kroner per aksje allerede i midten av august.

Denne uken meldte Aberdeen sin interesse og skremte bort Norwegian Property. Scandics Oslo Properties ble skremt til å vise interesse og dermed er hotellkrigen i full gang. Oslo Properties har lovet å komme med en avklaring rundt sin interesse innen børsen åpner mandag.

Aksjemarkedet virker ikke være like sikker på en eventuell budkamp og sendt Norgani-aksjen opp forsiktige 1,42 prosent til 89,50 kroner. Det er én krone over budet fra Aberdeen, men 1,5 krone under prisen Oslo Properties betalte.

Markant fall i New York

De tre toneangivende indeksene i USA beveger seg alle nedover. Torsdagens festdans er glemt etter at kreditturoen blomster opp på ny. Svak detaljhandel og en blandet makropakke preger også Wall Street.

Industriindeksen Dow Jones faller 0,70 prosent til 13.331,16 poeng og får følge ned av S&P 500-indeksen som faller 0,73 prosent til 1.473,18 poeng. Teknologiindeksen Nasdaq blir svekket av en nedgradering av Intel og faller 0,87 prosent til 2.578,52 poeng.

Den britiske storbanken Northern Rock fikk sårt tiltrengte midler fra Bank of England etter å ha opplevd en likviditetskrise. Banken klarte ikke få sikret seg finansierings andre steder og hadde kniven på strupen. Northern Rock sitter på nesten en femtedel av all boligfinansiering i Storbritannia.

Problemene til den britiske banken viser at kreditturoen som har sitt utspring fra USA har kommet for alvor til Europa. Det like ikke aksjemarkedet. Aksjen til Northern Rock faller over 30 prosent.

De amerikanske forbrukerne dro ikke betalingskortene like heftig i august som tidligere. Statistikk for detaljhandelen viser at omsetningen i butikkene økte med 0,3 prosent i august. Problemet var at oppgangen kommer fra bilkjøp. Hvis en utelater bilkjøp falt detaljomsetningen med 0,4 prosent.

Økonomene hadde ventet at detaljhandelen ville økte med 0,6 prosent og 0,2 prosent hvis en utelater bilomsetningen.

Tallene blir fulgt nøye av den amerikanske sentralbanken. Frykten har vært at problemene i boligmarkedet skal ramme forbruket i USA. Nå kommer de første tegnene til at husholdningene bruker mindre penger. FED-sjef Ben Bernanke har sagt at de vil følge nøye med utviklingen i den amerikanske økonomien og at de er forberedt til å handle.

Nå har Bernanke fått nok et argument til å senke rentenivået i USA. I tillegg viser fersk statistikk fra handelsdepartementet at importprisene falt i august. Totalt falt prisene på importerte varer med 0,3 prosent og det kan ta vekk noe av inflasjonspresset i den amerikanske økonomien. Høy inflasjon har vært begrunnelsen til at Bernanke ikke vil sette ned renten.

Industriproduksjonen økte med 0,2 prosent i august. Det viser ferske tall fra det amerikanske handelsdepartementet. Samtidig lå kapasitetsutnyttelsesgraden på 82,2 prosent.

Økonomene hadde ventet at industriproduksjonen ville øke med 0,3 prosent, mens kapasitetsutnyttelsen ville ligge på 82 prosent.

Tilsvarende tall for juli ble revidert opp til en vekst på 0,5 prosent for produksjonen fra 0,3 prosent, mens utnyttelsesgraden ble justert opp til 82,2 prosent fra 81,9 prosent.

Svekkelsen i oljeprisen er med på balansere inntrykket i USA. Ved råvarebørsen i New York faller WTI-oljen til 78.46 dollar fatet. De to foregående sesjonene har WTI-oljen satt nye rekordnoteringer.

Bratt nedtur på børsen

Oslo Børs følger oljeprisen med nedover ved lunsjtider fredag. Børsdagen startet med en forsiktig oppgang, men klarer ikke holde tempoet oppe.

Ved lunsjtider er hovedindeksen ned 1,04 prosent til 479,43 poeng.

Oljeinstallasjonene i Mexicogolfen gikk klar av orkanen Humberto og oljemarkedet trekker et lettelsens sukk. Humberto slo ut tre raffinerier i Texas, men produksjonsanleggene ble ikke rammet. Det er ventet at anleggene innen kort tid vil være i full drift. Humberto har nå mistet mye av kraften og går inn under kategorien tropisk depresjon. Det nasjonale orkanbyrået følger ikke lenger med på Humberto. Nå er det Ingrid som gjelder.

Den nye tropiske stormen i Atlanterhavet har dukket opp til radaren til meteorologene, men den er foreløpig for langt ute til å anslå retning og potensiell virkning.

Tidligere i uken har oljeprisen satt nye rekorder ved råvarebørsen i New York. Det er først og fremst WTI-oljen som har vist toppform, mens Nordsjøoljen har holdt seg like under rekordnivåene.

Ved råvarebørsen i London faller kontraktene på Nordsjøolje med levering i november til 76,66 dollar fatet. Det er en nedgang på rundt 0,60 prosent.

Etter tre dager med oppgang faller både Statoil og Norsk Hydro tilbake. Begge aksjene er de mest omsatte på Oslo Børs og blir sendt ned henholdsvis 2,05 prosent til 179,25 kroner og 1,50 prosent til 230,25 kroner.

Ikke alle oljeselskaper klarer seg like godt. CanArgo har nok en gang skuffet markedet. Selskapet melder om en borebom ved brønnen Kumisi#1 i Georgia og markedet er ikke sene med å straffe aksjen. CanArgo faller 14,78 prosent til 3,92 kroner.

Telenor holder seg godt og stiger 0,66 prosent til 114,75 kroner, mens hotelleiendomsselskapet Norgani klatrer 1,42 prosent til 89,50 kroner. Et selskap som kontrolleres av Nordens største hotellkjede Scandic har kjøpt seg opp i Norgani. Det nystartede selskapet Oslo Properties har bladd opp like under en halv milliard kroner for å 13,2 prosent av aksjene i Norgani. Prisen de betalte per aksje ligger på 91 kroner.

Det er like over tilbudet fra Aberdeen på 88,50 kroner. Budet fra Aberdeen skremte bort Norwegian Property fra en budkamp om Norgani.

Idar Vollviks problembarn DynaPel blir sendt til toppen av vinnerlisten. Aksjen stiger 15,70 prosent til 14 kroner. Det er kun omsatt 500 aksjer til en samlet verdi på 7.000 kroner. Samme årsak ligger bak oppgangen til Skiens Aktiemølle som stiger 13,64 prosent til 125 kroner.

I Europa er det også børsnedgang som gjelder. I London faller FTSE 100-indeksen 1,56 prosent og får følge av den tyske DAX-indeksen i Frankfurt er ned 1,09 prosent. CAC 40 i Paris blir sendt ned 1,27 prosent.

Danskene må se at København faller 1,13 prosent, mens OMX i Stockholm er ned 1,48 prosent.

Skjør oppgang i Oslo

Oljeprisen har falt noe tilbake og gjør Oslo Børs noe mer usikker. Hovedindeksen startet med et fall, men hentet seg inn igjen. Oslo Børs stiger så smått 0,13 prosent til 485,05 poeng.

Oljeprisen har beveget seg under 77 dollar fatet etter å ha flørtet med rekordhøyder tidligere i uken. Statoil er uforandret på 183 kroner, mens Norsk Hydro faller 0,11 prosent til 233,50 kroner.

Hotelleiendomsselskapet Norgani er fortsatt i spill. Nå har Scandic kastet seg inn i kampen. De har kjøpt 5.217.900 aksjer til 91 kroner per aksje gjennom det nyopprettede selskapet Oslo Properties. Ved å bla opp 474,5 millioner kroner har de sikret seg 13,2 prosent av Norgani. Det er meglerhuset SEB Enskilda som har gjennomført handelen. Det er samme meglerhus som Norwegian Property benyttet seg av da de fremsatte et bud på 82,50 kroner per Norgani-aksje i august.

Norwegian Property fikk tidligere i uken konkurranse fra Aberdeen som er villig til å bla opp 88,50 kroner. Torsdag trakk Norwegian Property sitt bud og signaliserte at det ble for dyrt å match eller overgå budet fra Aberdeen. Nå har altså Scandic kastet seg inn i kampen. Med 13,2 prosent har de akkurat nok aksjer til å hindre at Aberdeen kan tvangsinnløse andre aksjonærer i Norgani ved et eierskap over 90 prosent.

Norgani-aksjen stiger 1,98 prosent til 90 kroner per aksje og det er SEB Enskilda som storhandler aksjer i selskapet.

Oljeselskapet CanArgo er den store taperen så langt fredag morgen. Selskapet melder om en borebom ved brønnen Kumisi#1 i Georgia og markedet er ikke sene med å straffe aksjen. CanArgo faller 14,13 prosent til 3,95 kroner.

Aktiv Kapital faller 8,64 prosent til 87,25 kroner, men på et tynt grunnlag.

Vind i seilene

Asiatiske aksjer har fredag den største fremgangen denne måneden.

Mye kan tilskrives nyheten om at den største amerikanske utlånsbanken Countrywide sikret seg ny finansiering, noe som lettet bekymringen for at globale kredittforhold vil skade inntjeningen.

Countrywide Financial, meldte torsdag at de har sikret seg 12 milliarder dollar i finansiering og dette har lettet bekymringene om at selskapet vil gå overende på gjeldsobligasjoner og skape ny uro i finansmarkedene.

- Lettere kredittutsikter har hjulpet markedssentimentet mye, og kanskje vi har vært overdrevent pessimistiske, sier Leslie Phang i Commonwealth Bank i Singapore til Bloomberg.

I tillegg har høy oljepris drevet aksjekursen i råvare og energirelaterte selskaper.

Toyota Motor Corp. og Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. løftet seg blant de store eksportselskapene etter at ledighetstallene i USA kom inn lavere enn forventet torsdag.
Antallet førstegangssøkende til ledighetstrygd økte med 4.000 til 319.000 i forrige uke. Forventningene blant økonomene lå på 325.000, viser tall fra Bloomberg News.

I Tokyo var Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific-indeksen opp 1,6 prosent til 152,41 poeng, noe som er den største økningen denne måneden.

Nikkei 225-indeksen er opp 1,9 prosent til 16,127.42 poeng, mens den brede Topix-indeksen er opp 1,4 prosent.

Bortsett fra Kina og Sri Lanka er alle de asiatiske indeksene opp fredag. I Hong Kong var Hang Seng-indeksen opp 1,4 prosent 24,879.58 poeng etter å ha vært oppe og snust på rekordhøye 24,889.81 poeng tidlig på dagen.

Indeksen har vært den førende i Asia de siste tre ukene.

Eksportørene i vinden
Japans største bilprodusent Toyota var opp 2,4 prosent i handelen. Selskapet skal bygge sin første bilfabrikk i landet på 17 år for å møte sterk global etterspørsel.

Nintendo som er verdens største produent av håndholdte spill er opp 5,5 prosent, som er den største oppgangen på tre uker. Selskapets Wii-konsoll solgte mer enn Sony’s Playstation 3 og Microsofts Xbox 360 for niende måned på rad.

Oljen i 80
Orkanen Humberto presset både opp olje- og bensinprisen etter at stormen kuttet strømmen på tre raffinerier i Texas. Onsdag steg oljeprisen til de da høyeste nivåene noensinne grunnet overraskende oljelagertall. For første gang noensinne stengte råvarebørsen i USA med en oljepris på over 80 dollar.

Da gulvhandelen stengte på Nymex kostet frontkontrakten på WTI-oljen 80,04 dollar, som er en oppgang på 13 cents. I løpet av sesjonen ble råoljen notert til 80,20 dollar, som er den høyeste noteringen noensinne. Prisene er nå 25 prosent høyere enn for et år siden. De tre raffineriene som er stengt drives av Total SA, Valero Energy og Motiva Enterprises og har samlet en kapasitet på 850.000 fat med råolje dagen.

Aksjene på Wall Street steg bredt torsdag. Dow Jones + 1,0% til 13.424,88 poeng, S&P 500 +0,8% til 1.483,95 poeng, Nasdaq +0,3% til 2.601,06 poeng.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere