RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)

Gikk til krig uten formelle møter

Sist oppdatert:
Verken regjering eller storting var samlet før Norge besluttet å delta med militærmakt i Libya.

Norges beslutning om å delta i den militære operasjonen i Libya ble tatt uten et eneste formelt møte om saken, skriver Aftenposten.

Regjeringens underutvalg hadde kontakt per telefon om saken.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre ringte rundt til de parlamentariske lederne 19. mars og fortalte om regjeringens beslutning.

- Ting skjedde så fort
Først 22. mars - to dager etter at beslutningen var tatt - ble Stortingets utenrikskomité innkalt.

- Ting skjedde så fort, og situasjonen i Libya krevde det. Veien ble til en viss grad til mens vi gikk, sier lederen av Stortingets utenrikskomité, Høyres Ine Marie Søreide Eriksen til avisa.

Utenriksministeren hadde kontakt med Eriksen torsdag og tilbød en orientering. Til Aftenposten sier Støre at det var «praktiske grunner» til at komiteen i stedet ønsket å få orienteringen etter helgen.

Solhjell reagerer
SVs parlamentariske leder, Bård Vegard Solhjell, er blant dem som reagerer på framgangsmåten og viser til at danskene diskuterte sitt Libya-bidrag i Folketinget 18. mars.

Forsvarte FN-resolusjonen
Da utenriksminister Jonas Gahr Støre og forsvarsminister Grete Faremo kalte inn til pressebrief fredag 18. mars hadde regjeringen ennå ikke besluttet å sende F-16 kampfly. Den beslutningen ble tatt i løpet av natten og morgentimene lørdag, ifølge Aftenposten.

På denne pressebriefen var Støre og Faremo opptatt av å forsvare vedtaket i FNs sikkerhetsråd, mens de foreløpig var vage om et eventuelt norsk styrkebidrag.

Støre presiserte at resolusjonen først og fremst er ment å være avskrekkende - og at FN og Norge håper på en politisk løsning.

Men dagen etter, da regjeringen hadde besluttet å sende kampfly, ble operasjon «Odessey Dawn» satt i gang.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere