*Nettavisen* Nyheter.

Gikk til politiaksjon etter privat spaning

Oslo (NTB): Politiet gikk til aksjon mot en somalisk familie etter mistanke om ulovlig omskjæring, etter at organisasjonen Human Rights Service hadde spanet på døtrene.

På bakgrunn av en anmeldelse om mulig utført omskjæring fra Human Rights Service (HRS) gikk politiet til aksjon mot en somalisk familie, skriver Klassekampen.

De tre døtrene i familien ble tatt hånd om av barnevernet og sendt til Ullevål universitetssykehus for underlivssjekk. Undersøkelsene på Ullevål viste at de to yngste jentene ikke var omskåret. Den eldste på 15 år var omskåret i Somalia som liten jente, før hun fikk familiegjenforening.

Anmeldelsen som utløste aksjonen, kom i stand på bakgrunn av privat etterforskning utført av HRS. Det reagerer advokaten til den politianmeldte moren kraftig på.

- For meg virker dette som vigilante-virksomhet, hvor man driver privat spaning og etterforskning. At det gjøres overfor barn gjør det enda mer alvorlig, sier Thomas R. Wyller.

Informasjonsleder Hege Storhaug i HRS sier i en e-post til avisen at HRS ikke vil kommentere saker som er under etterforskning.

Etter helsepersonelloven kan ikke helsepersonell utføre slike undersøkelser på barn under tolv år uten at foreldrene har gitt samtykke. På grunn av anmeldelsen mot familien ble det oppnevnt en setteverge for de tre barna, som godkjente undersøkelsen.

Fylkeslege Petter Schou reagerer på saken og mener at undersøkelsene kan være i strid med loven. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.