*Nettavisen* Nyheter.

Gilbert: - Hent palestinske barn til Norge for behandling

- Jeg blir gjerne med selv.

HTML EMBED

(Nordlys): Norske sykehus kan og bør ta imot palestinske barn som har blitt ofre for israelsk bombing. Det sa Mads Gilbert under et lengre intervju i NordlysTV fredag. Samme dag sendte han et brev til utenriksminister Børge Brende (H), hvor han anmoder Norge om å tilby de palestinske helsemyndighetene om å ta imot palestinske sårede med behov for livsreddende behandling.

Underveis i intervjuet – som du kan se øverst i saken – ble Gilbert ringt opp av helseminister Bent Høie (H). De diskuterte initiativet til å opprette en luftbro til Shifa-sykehuset, hvor Gilbert selv arbeidet tidligere i sommer.

– Det er fullt mulig å få det til. Vi har kapasitet. Vi har planer – Helsedirektoratet har svært gode planer for denne typen aksjoner. Vi har beredskap på flysiden, og det er fullt mulig å ta imot skadde, sa Gilbert.

– Mitt ønske er at Norge etablerer dette evakueringsflyet med helsepersonell – jeg blir gjerne med selv – i avtale med helsemyndighetene i den palestinske koalisjonsregjeringen, tar ansvar og sier at vi tar en humiunatiær aksjon og henter 10-15 palestinske barn med familie, til Norge for etterbehandling

Gilbert mener et slikt tiltak bør være fullt mulig å få til, både praktisk og politisk.

– Hvis vi snur på det at det var 400 israelske barn som var drept og 2000 skadet og la oss si at hundrevis av disse trengte etterbehandling, er det ikke tvil om at denne regjeringen ville sende hva det skulle være av fly. Så vi må passe på at ikke politiske revkroker kommer inn her og gjør at vi mister det humanistiske perspektivet på situasjonen.

I en rapport til UNRWA datert 3. juli, konkluderte Gilbert med at helsesektoren på Gazastripen mangler både infrastruktur, forsyninger og muligheter til å trene opp medisinsk personell. De palestinske sykehusene har også sprengt kapasitet, skrev Gilbert.

I brevet til Brende skrev Gilbert at sprengt kapasitet og forsyningsmangel gjør at pasienter dør på palestinske sykehus. «Den humanitære situasjonen i Gaza er katastrofal», heter det i brevet, som er satt med Universitetssykehusets brevhode.

(Saken fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Nordlys (skjermdump)


Den 72 timer lange våpenhvilen mellom Hamas og Israel gikk ut klokka sju fredag morgen. Da sendte Hamas påny raketter inn i Israel. Omtrent samtidig ble ett barn drept og seks andre såret i et israelsk angrep mot en moské i Gaza by, skriver NTB.

Les flere saker på Nordlys her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag