RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gir 12-åringer p-piller

Sist oppdatert:
Den seksuelle lavalder er ingen hinder – nå kan elever ned i tolvårsalderen få p-piller.

(YEYE): Flere foreldre reagerer nå på at elever under den seksuelle lavalder kan få resept på p-piller ved skolehelsetjenesten – uten at de selv blir informert om det.

Ved Flatåsen skole i Trondheim har foreldrerådets arbeidsutvalg tatt opp saken for å finne ut mer om praksisen. I teorien kan nemlig elever helt ned i tolvårsalderen få p-piller uten av de foresatte vet om det, melder Woman24.no.

Skolelege Eli Øvstedal, som jobber ved Flatåsen Helsestasjon, skjønner foreldrenes bekymring. Men hun forsikrer at de gjør en helhetlig vurdering av hele situasjonen, også det medisinske.

KAN IKKE LUKKE ØYNENE: Ønsker jenter å ha sex, så må vi faktisk hjelpe dem, sier skolelege Eli Øvstedal.

Holder tett
Øvstedal skjønner godt at foreldrene ønsker å ha kontroll over barna, men taushetsplikten gjelder også for dem.

- Taushetsplikten er ikke absolutt når det gjelder barn fra 12 til 16 år, men vi prøver så godt vi kan å holde tett når det gjelder prevensjon. Men vi oppfordrer alltid barna til å fortelle foreldrene sine om det, sier Øvstedal.

13-åringer mer realistisk
Rent teoretisk kan tolvåringer få p-piller selv uten foreldrenes godkjenning og viten, men det er ikke ofte det skjer. Det er heller snakk om mindretallet. Ifølge Øvstedal er det mye mer realistisk at 13-åringer oppsøker dem, selv om heller ikke det skjer veldig ofte. Det vanligste er jenter fra 15-årsalderen og oppover.

Det er heller ikke så enkelt at de bare kan komme og be om det. Et av kravene for å få resept på p-piller er at jenta har hatt regelmessig menstruasjon i minst et år. I tillegg er de i samtaler om behovet og livssituasjonen deres, samt at de får masse informasjon.

Må hjelpe
Øvstedal legger vekt på at hvis jentene absolutt vil ha sex, så må de faktisk hjelpe dem med prevensjon - slik at de ikke blir gravide. Det går jo ikke an å lukke øynene heller, sier hun.

Mer fra YEYE: Gå til forsiden her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere