RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Næringsminister Monica Mæland (H) holder pressekonferanse torsdag kveld.
Næringsminister Monica Mæland (H) holder pressekonferanse torsdag kveld. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Gir 500 millioner til Store Norske

Sist oppdatert:
Vil redde situasjonen på Svalbard.

Næringsminister Monica Mæland (H) kommenterer torsdag den alvorlige økonomiske situasjonen i gruveselskapet Store Norske.

- Regjeringen bidrar med 500 millioner kroner til gruveselskapet Store Norske på Svalbard gjennom eiendomskjøp og lån, opplyser Mæland.

Staten ved Nærings- og fiskeridepartementet eier 99,9 prosent av aksjene i Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS (SNSK).

– Jeg er glad for at regjeringen bidrar til å løse en vanskelig situasjon for selskapet. Det er klokt for Norge, Svalbard-samfunnet og selskapet. Gruveselskapet bidrar til et livskraftig samfunn i Longyearbyen, sier næringsminister Monica Mæland (H).

Store Norske Spitsbergen Grubekompani (SNSG) er i en krevende økonomisk situasjon.

- For å legge til rette for videre drift i selskapet, har regjeringen i dag, med forbehold om Stortingets samtykke, besluttet å bidra med kapital til Store Norske-konsernet som kan tilføres gruveselskapet (SNSG). Løsningen innebærer at staten kjøper eiendommer fra konsernet og eventuelt bidrar med et lån. Konsernet får tilført 500 millioner kroner som skal stilles til rådighet for SNSG.

- Næringsaktivitet og bosetting

Målet med statens eierskap i Store Norske er å bidra til at samfunnet i Longyearbyen opprettholdes. Selskapet skal videreutvikles på en måte som understøtter de overordnede målene i norsk Svalbard-politikk.

– Det er viktig å opprettholde både næringsaktivitet og bosetting på Svalbard. Gruvedriften til Store Norske er et bidrag til dette. Samtidig er dette en bransje med krevende markedsforhold og betydelig risiko. Denne avtalen legger til rette for at driften i gruveselskapet kan fortsette, men det er ingen garanti for at markedsforholdene fremover blir gode nok til å gi grunnlag for videre kulldrift på sikt, sier Mæland.

Nærings- og fiskeridepartementet har inngått avtalen med selskapet og dets bankforbindelse, og setter pris på at alle parter har vært konstruktive. Konsernet får anledning til å forvalte grunneiendommer og aktiva. Forvaltningen skal skje på statens vegne og på markedsmessige vilkår.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere