Gir 750 mill for å redde papir

Foto: Knut Bråthen (Bygdeposten)

Selv om papir er pasé, ser regjeringen fortsatt gull i grønne skoger. Nå vil regjeringen bruke millioner på å finne nye måter å bruke trærne.

17.05.13 13:43

(bygdeposten.no) Partisekretær i AP, Raymond Johansen, Jan Petter Gundersen i LO og ordfører Terje Bråthen i Modum møttes tirsdag i Vikersund for å diskutere norsk treforedlingsindustri og veien videre.

Skogen betyr mye også i Midtfylket, med kommunene, Krødsherad, Sigdal, Modum og Øvre Eiker.

- Det er veldig viktig at industrien reddes. Selv om papirproduksjon er på vei ned, kan cellulose brukes til så mye annet. Det kan brukes til å produsere fiber til klær, biodrivstoff og fiskefôr bare for å nevne noe, sier Jan Petter Gundersen i LO i Buskerud til Bygdeposten. Han er dypt involvert i arbeidet med å forsøke å redde Tofte og bedre rammebetingelsene for denne industrien.

750 millioner
Raymond Johansen mener regjeringen ved å stille 750 millioner kroner som skal kanaliseres ut til prosjekter for å kunne finne ny avsetnings- og bruksmuligheter for cellulose, nå tar et krafttak for å redde en hel næring fra å dø.

- Vi stiller 500 millioner kroner til disposisjon til Investinor rettet mot tre og skog og 250 millioner kroner i en tiltakspakke til næringen. Der kan industrien søke om midler til utvikling og nyskaping, sier Johansen.

Ikke valgkamp
Han tilbakeviser at regjeringens pakke til treforedlingsindustrien markerer starten på valgkampen.

- Nei. Dette handler å redde en viktig næring. Vi ønsker å drive en offensiv næringspolitikk. Det betyr at vi ikke skal gi kunstig åndedrett, men legge til rette for ny vekst, sier Raymond Johansen.

Tror på en løsning
Det er de enorme mengdene med tømmer fra hele Buskerud, Oppland, Hedmark som gjør at en hel næring nå holder pusten med hva som skjer med fabrikken på Tofte som er eid av svenske Södra Cell.

Jan Petter Gundersen er optimist. Han synes å ane en ny og mer offensiv holdning fra eierne for å finne en løsning.

- 16. mai er det et viktig møte i fylkeskommunen, og vi håper selvsagt at det kommer en ny eier på plass. Bare i Buskerud vil 6000 arbeidsplasser blir direkte berørt hvis det verste skulle skje og fabrikken legges ned, sier Jan Petter Gundersen.

Vil slutte å hogge
Terje Bråthen er redd mange kommer til å slutte å hogge hvis det ikke lenger er et sted å levere til i Norge.

- Da vil alt gå til eksport og det vil trolig bli et helt annet prisnivå. Mange vil la skogen stå og landet vårt vil gro enda mer igjen enn vi opplever nå, sier Bråthen.

- Akkurat det er et veldig godt poeng, mener Raymond Johansen.

- Det er viktig å holde denne næringen i gang og gi dem tid til å utvikle nye måter å utnytte tømmerstokken på, legger Johansen til.

- Norsk cellulose kan brukes til svært mye. Vi tenker ofte tradisjonelt, at dette er noe som kun kan brukes til papirproduksjon. Det er ikke riktig. Dette er et produkt som er svært anvendelig, avslutter Jan Petter Gundersen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.