*Nettavisen* Nyheter.

Gir blaffen i Playstation Portable

På to år er antall spillutgivelser til Playstation Portable halvert.

16.03.10 10:09

(Spillmagasinet): Det slippes halvparten så mange spill til Playstation Portable i 2008 som i 2006. Tredjeparts utviklere svikter Sonys håndholdte konsoll, viser undersøkelser foretatt av det britiske spillmagasinet Edge.

Playstation Portable ble lansert i de største markedene i 2005. Den gang kom det 72 spill til konsollen. I 2008 er antall lanseringer omtrent det samme, en drastisk nedgang fra 153 utgivelser i 2006 og 127 utgivelser i 2007.

- Støtten er skuffende

Situasjonen er så alvorlig at sjefen for Sonys spillstudioer verden over, Shuhei Yoshida, uttalte offentlig at støtten fra andre utviklere til PSP var skuffende, et uvanlig trekk fra ledelsen i Sony.

En må si at Sony selv har støttet godt oppunder sin egen plattform med storlanseringer som "God of War: Chains of Olympus" og det kommende "Resistance: Retribution". Likevel har selskapet jevnt og trutt utviklet færre og færre spill til PSP. Trenden snudden i år hvor Sony doblet antallet spill til konsollen i forhold til 2007.

2007 var dessuten året Playstation 3 ble lansert og det er naturlig at Sony fokuserer alle krefter på sin hovedkonsoll.

13 spill i Sonys egen portfolio for 2008 understreker likevel sitasjonens alvor når det totale antall spillutgivelser synker drastisk.

Klikk på bildet for å forstørre.


Utgivelser til PSP fra lanseringen i 2005 og frem til i år. Antall spill i 2008 er med forbehold om utgivelser som i skrivende stund ikke er annonsert.

Hva er grunnen?

Ifølge Edge kan det være flere årsaker som sammenlagt er grunnen til nedgangen, men trekker frem et spesielt vektig argument: "Grand Theft Auto".

Serien er PSP sin mest suksessfulle og "Grand Theft Auto: Liberty City Stories" solgte i 1,7 millioner eksemplarer. Av "Grand Theft Auto: Vice City Stories", som kom året etter, ble det solgt 700.000 spill.

Begge salgstallene er imponerende for et spill til PSP, men det er likevel noe galt med bildet. Hvorfor ble det solgt under halvparten så mange eksemplarer av "Vice City Stories" som "Liberty City Stories"?.

Med PS2 og PS3 er sitasjonen motsatt. "Vice City" solgte mer enn "Grand Theft Auto III", "San Andreas" solgte mer enn "Vice City" og "GTA IV" er på vei til å selge mer enn "San Andreas".

- En utvikler som ser på denne informasjonen er nødt til å spørre seg selv. Hvis "Grand Theft Auto" ikke klarer å opprettholde fremdriften i dette markedet, hvilke sjanser har da mitt spill? Det er ikke rart ressursene blir lagt andre steder, skriver Edge på sine nettsider.

I hele denne miksen er det interessant at salget av selve Playstation Portable ikke ser ut til å synke, snarere tvert om. I USA er det solgt til sammen 6,65 millioner PSP-konsoller, nesten fire millioner av disse ble solgt i 2007. Salgstallet frem til august 2008 viste at 1,8 millioner PSP-er var solgt, men det er normalt at det selges flere enheter i andre del av året enn første, hvor juleslaget er spesielt viktig.

Edges fire siders lange artikkel om statusen til Playstation Portable er verdt en gjennomlesning. Du finner hele artikkelen her.

Les flere spillsaker på våre spillsider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.