RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gir bort datasikkerhet

Sist oppdatert:
Microsoft og Computer Associates gir hjemmebrukerne en gratis sikkerhetspakke som hindrer datavirus og innbrudd på PC-en.

- Målet er å få sikret brukerne, sier Roger Haug i Computer Associates.

Pakken som de to IT-kjempene har bestemt seg for å gi bort er i praksis alt hjemmebrukeren trenger for å sikre datamaskinen. En brannvegg og antivirusprogram er "må ha" for alle som har en PC koblet til internett.

For dyrt
- Dette er det samme som selskaper som Symantec og Norman krever flere hundre kroner for. Hjemmebrukerene har blitt lurt av de høye prisene fra disse selskapene i flere år, sier sikkerhetsansvarlig Roger Haug i Computer Associates til TV 2 Nettavisen.

Reaksjonen fra de nevnte datasikkerhetsselskapene er neppe spesielt lystig. Både Symantec og Norman har store deler av sin inntekt fra salg til privatpersoner.

Sikkerhetspakken er levert av Computer Associates, men kan lastes ned fra nettsidene til Microsoft fra tirsdag ettermiddag. Nedlastningen gir ett års fri oppgradering og kundestøtte.

Skal være trygg
- Med en slik pakke har du det du trenger for å være trygg på nettet. Bransjen har lenge vært beskyldt for ikke å gjøre nok på datasikkerhet. Nå gir vi bort det brukeren trenger for å sikre seg. Vi ønsker å få bukt med virusproblemet, sier Haug.

Datasikkerhet har vært i vinden den senere tiden. Spesielt har de mange og omfattende virusangrepene det siste året fått mye oppmerksomhet. Stort sett samtlige av angrepene har utnyttet sikkerhetshull i programvaren til Microsoft.

Gigantisk PR-stunt
- Vil dette spare dere for store markedsføringskostnader?

- Nei, vi taper jo penger på dette. Vi gjør det først og fremst fordi vi ønsker at brukerne skal være trygge og vi vil ta et ansvar. Om det ville blitt billigere for oss å kjøre store annonsekampanjer er jeg ikke sikker på, sier Haug.

Tidligere undersøkelser både fra Norge og utlandet viser at en skremmende stor andel av PC-brukerne ikke har tilstrekkelig datasikkerhet. Over en firedel av brukerne har ikke installert antivirusprogrammmer og enda færre har brannvegger for å hindre innbrudd.

Dårlig sikkerhet
Ekspertene mener privatpersoners dårlige PC-sikkerhet utgjør den største trusselen på internett for tiden. Andelen bredbåndsbrukere øker dramatisk og det fører til at flere lar PC-en stå påslått hele døgnet. Uten noen form for sikring er disse rene sikkerhetsbomber.

Sikkerhetsproblemene koster enorme summer. Ifølge beregninger fra det britiske selskapet mi2g kostet det over 29 milliarder dollar å rydde opp etter høstens Sobig-orm alene.

Nedlastingen av datasikkerhetspakken gjøres fra Microsofts nettsider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere