Gir departementet skylda for millioner i uregulerte gebyrer

VIL HA STATLIGE TAKSTER: Direktør for næringspolitikk i Apotekforeningen, Oddbjørn Tysnes, sier til Nettavisen at Apotekforeningen i flere år har ønsket statlig regulerte gebyrer for utlevering av LAR-medikamenter.

VIL HA STATLIGE TAKSTER: Direktør for næringspolitikk i Apotekforeningen, Oddbjørn Tysnes, sier til Nettavisen at Apotekforeningen i flere år har ønsket statlig regulerte gebyrer for utlevering av LAR-medikamenter. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Har etterlyst offentlige gebyrer siden 2006.

- Vi synes det er rart at det er vi som privat aktør som skal be om at markedet blir prisregulert mens vi i dag har fri pris og kan ta hva vi vil, sier direktør for næringspolitikk i Apotekforeningen, Oddbjørn Tysnes, til Nettavisen.

Nettavisen har tidligere skrevet om apotekene som tar millioner i gebyrer for å levere ut legemidler til tidligere narkomane som er på legemiddelassistert rehabilitering (LAR).

I visse tilfeller har apotekene tatt gebyrer som er fem ganger høyere enn selve medisinkostnaden. Totalt beløper gebyrene for utlevering av LAR-medikamenter seg opp mot 100 millioner kroner årlig, og det uten at tjenesten blir lagt ut på anbud.

- Ren økonomisk utnyttels
- Jeg har sett gebyrer ned mot 30 kroner for overvåket inntak av metadon, mens andre tar over 200 kroner i «overvåking- og istandgjøringsgebyr», sier seksjonsleder Kari Bussesund ved Avdeling spesialiserte ruspoliklinikker ved Oslo universitetssykehus som betaler for 1000 av landets over 7000 LAR-brukere.

Les egen sak: Tar ekstrabetalt for å hjelpe rusmisbruker Kenneth

- Når apotekene nå tar skyhøye kostnader for istandgjøringsgebyr, håndteringsgebyr, spesialpakkegebyr og overvåkningsgebyrer blir dette ren økonomisk utnyttelse. Disse pengene kunne ha blitt brukt på en helt annen måte, sier leder Ronny Bjørnestad i proLAR som er en brukerorganisasjon for pasienter på LAR.

Les også: - Dette er ren økonomisk utnyttelse

REAGERER: Leder Ronny Bjørnestad i proLAR mener gebyrene som apotekene tar for å levere ut LAR-medikamenter er alt for høye. Foto: Privat

Ønsket regulering siden 2006
Tysnes i Apotekforeningen har ikke oversikt over de ulike gebyrene som apotekene tar i dag, og han ønsker derfor heller ikke å mene noe om dem.

- Uten noen form for takster er det ikke overraskende at det er variasjoner, både i struktur og størrelse, sier han.

På lik linje med sykehusene, så ønsker han at gebyrene skal bli statlig regulert. I 2006 satte Helse- og omsorgsdepartementet ned et utvalg som kom til den samme konklusjonen.

- Vi har argumentert for dette siden 2006. Helse- og omsorgsdepartementet har ikke vært villig til å innføre nasjonale takster, sier Tysnes.

Ikke svar
I 2013 stilte Frp spørsmål til daværende helseminister Jonas Gahr Støre om hva statsråden ville gjøre for å få fortgang i innføring av en nasjonal takst for utlevering av LAR-medikamenter, uten å få noe klart svar ( se spørsmål og svar her).

Nettavisen tok kontakt med Helse- og omsorgsdepartementet for å få svar på hvorfor departementet ikke har fulgt opp ønsket fra apotekforeningen og sykehusene om en regulering av gebyrene.

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen svarer at «Det er viktig for oss å holde kostnadene på et så lavt nivå som mulig» og ber om å få komme tilbake med et mer detaljert svar over påske.


Gebyrene
Apotekforeningen har tidligere kommet med et forslag der de har anslått at gebyrene bør ligge på mellom 53 kroner og 145 kroner for overvåket inntak av medikamenter, samt et månedsgebyr på 428 kroner per pasient for andre spesielle oppgaver knyttet til LAR.

Forslaget bygget på en målt tidsbruk av arbeidet med LAR-medisiner, og en timepris på 855 kroner.

Tysnes mener at Apotekforeningens forslag er i tråd med retningslinjene som Statens legemiddelverk kom med i 2013.

- Enig med Legemiddelverket
Legemiddelverket sa at apotekene kan ta seg betalt for overvåket inntak av LAR-medikamenter, men at apotekene ikke kan ta gebyrer for istandgjøring og utlevering av LAR-medikamenter uten tilsyn.

- Vi er enig med Legemiddelverket i dette. I tillegg mener vi at det er andre tjenester som apotek yter overfor LAR-brukere som kommer i tillegg til istandgjøring og utlevering, som apotekene kan ta betalt for. Legemiddelverket skriver ikke noe sted noe som er i strid med dette. Derfor anser jeg at vi er enige med Legemiddelverket i dette, sier Tysnes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.