RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Reuters)

Gir en million sparken

Sist oppdatert:
Sikker jobb i det offentlige? Ikke på Cuba.

Den kommunistiske regjeringen i Cuba revolusjonerer arbeidsmarkedet, om lag én million offentlige ansatte mister jobben.

Analytikere karakteriserer nyheten som den største omveltningen på Cuba siden revolusjonen i 1959.

Målet med oppsigelsene er å vitalisere landets haltende økonomi. Det skriver BBC tirsdag.

Av arbeidsstyrken på litt over fem millioner mennesker er 85 prosent ansatt i offentlig sektor. Omlag én av fem miste jobben skriver BBC.

Ifølge den cubanske arbeidstakerorganisasjonen mister 500.000 offentlige ansatte jobben innen mars 2011.

Alle bør jobbe
Omveltningene på Cuba kommer ikke ut av det blå. I en tale til nasjonen i august sa president Raul Castro at staens rolle I økonomien matte minskes drastisk.

- Vi må en gang for alle fjerne ryktet om at Cuba er det eneste landet i verden der du kan leve uten å jobbe, sa Castro.

Oppfordrer til privat initativ
Myndighetene oppfordrer de berørte til å søke seg en fremtid i det private næringsliv, enten ved å skape sin egen arbeidsplass eller skaffe seg jobb i en stadig voksende private sektor.

Cubas arbeidstakerorganisasjon støtter reformen og sier følgende i en offisiell uttalelse:

«Vår stat kan ikke, og burde ikke, fortsette å drive selskaper, tjenesteproduksjon og velferdsproduksjon med dagens økonomiske tap. Mulighetene på arbeidsmarkedet vil øke for den enkelte når vi nå åpner for privat næringsliv og vi tror den voksende private sektoren kan skape hundretusener av nye arbeidsplasser i årene som kommer»

Fjerner hindringer
Eksisterende hindringer for å opprette private selskaper vil bli fjernet og kravene for å få ”privat” lisens blir kraftig senket.

Selvstendig næringsdrivende vil få tilgang til de offentlige velferdsordningene, de får åpne bankkontoer og de får tilgang til lån i offentlig eide banker.

Tror mange vil få det bedre
BBCs korrespondent i Havanna, Fernando Ravsberg, mener lønningene i det offentlige er så lave at mange vil komme bedre ut av det som selvstendig næringsdrivende eller som ansatt I en privat bedrift.

Ifølge BBC tilsvarer dagens snittlønn i det offentlige omlag 100 amerikanske dollar i måneden - omlag 600 norske kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere