RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gir fem mrd til nye skip

Sist oppdatert:
Norske skipsverft trenger mer penger. Nå spytter regjeringen inn nye milliarder.
Norske skipsverft hadde et rekordår i fjor, som medførte at den statlige byggelångarantien som sikrer at banker som finansierer skipsbygging får tilbake lån som blir gitt i forbindelse med finansiering av nye skip under bygging.

Sammen med LO-forbundet Fellesforbundet presset NHO-organisasjonen Norsk Industri på regjeringen og krevde en dobling av rammen, fra 2,5 til fem milliarder kroner.

Strekker de gode tidene

- De fleste skipsverftene har fylt opp ordrebøkene, med en økt garantiordning kan vi strekke de gode tidene, sa Norsk Industris Knut Sunde til NA24 før helgen.

Regjeringen lytter til industrien, og foreslår å utvide ordningen med byggelånsgarantier for skip til fem milliarder kroner. Utvidelsen vil bidra til å sikre sysselsetting og langsiktig verdiskaping langs kysten, samtidig som norske verft vil bli mer konkurransedyktige internasjonalt.

- Dette er aktiv næringspolitikk i praksis. Vi sørger nå for at flere norske verft kan konkurrere internasjonalt om å vinne kontrakter. Dette vil sikre aktivitet og arbeidsplasser langs kysten, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.

Staten tar risiko

Ifølge en pressemelding fra departementet sørger byggelånsgarantien for at staten avlaster bankene for inntil 50 prosent av risikoen i forbindelse med nybygging og ombygging av skip. Uten denne garantien ville det vært vanskeligere for verft å få finansiering, da norske lokal- og regionalbanker har begrensninger for hvor stor risiko de kan ta per verft.

- Selv om norske verft har fulle ordrebøker i dag, har vi ingen garantier for framtida. Dette handler om at verftene skal få en mulighet til å bygge opp ordremasse for flere år fram i tid, sier Andersen.

Byggelånsgarantiordningen for skip administreres av Garanti-instituttet for eksportkreditt (GIEK).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere