Gå til sidens hovedinnhold

Gir FN skylden for kolerautbrudd

Over 1000 døde av epidemien i Haiti.

Tirsdag kunne landets helsemyndigheter opplyse at det offisielle dødstallet var kommet opp i 1034, melder Associated Press. I alt 16.700 mennesker skal være rammet etter kolerautbruddet, men Leger uten grenser rapporterer om at de alene har behandlet mer enn 12.000.

Samtidig har rykter om at FNs fredsbevarende styrker skal være kilden til kolerautrubruddet i Haiti, fått befolkningen til å se rødt.

Demonstranter er sinte på regjeringens håndtering av kolerautbruddet på Haiti. Mandag kom de i konflikt med fredsbevarende styrker i to byer i den nordlige delen av Haiti, hvor sykdomsutbruddet startet i forrige måned, melder CNN.

- Skadet av flasker og steiner
I byen Cap Haitien stengte skoler og banker, innbyggerne satte fyr på dekk på innfartsveiene til byen og det foregikk skuddvekslinger i gatene, forteller haitisk politi til den amerikanske nyhetskanalen.

Ingen skal være meldt omkommet etter demonstrasjonene.

- Politiet jobbet for å roe ned demonstrantene. Ingen skal ha omkommet i sammenstøtene, men noen skal ha blitt skadet av flasker og stein, forteller talsmann for FNs stabiliseringsstyrke i Haiti (MINUSTAH), Vinenzo Pugliese.

- Ikke trygt å gå i gatene

Grunnen til sammenstøtene skal være at det begynte å gå rykter om at soldater fra FN skal ha spredt kolerasmitten.

- Demonstrasjonene startet etter at det oppstod rykter om at en gruppe fredsbevarende styrker fra Nepal skal ha spredt kolerasmitten, derfor blir de angrepet. Det er ikke trygt å gå i gatene, alle bankene og skolene er stengt, folket kjemper mot soldatene fra FN, forteller Marc George, som bor i Cap Haitien.

Imogen Wall, som er talsperson for FN, benekter at de fredsbevarende styrkene skal ha skylden for kolerautbruddet.

Fulle sykehus
Kolerautbruddet som ble bekreftet i den nordvestlige delen av Haiti, hadde spredt seg over store deler av landet. Sykdommen har også funnet veien til de provisoriske leirene som er bosted for menneskene som ble gjort hjemløse etter det massive jordskjelvet 12. januar i år.

På fredag meldte helsedepartementet om at 917 mennesker var døde og over 14.500 mennesker innlagt på sykehus som følge av epidemien.

- Dette er en veldig bekymringsfull situasjon for oss i øyeblikket, sier Stefano Zannini, hovedansvarlig for Leger Uten Grenser i Haiti.

Han melder om fulle sykehus.

- Alle sykehus i hovedstaden Port-au-Prince er overfylte med pasienter, vi har er syv ganger flere pasienter enn for tre dager siden, kunne han melde i helga.

Alvorlig situasjon
Zannini forteller at situasjonen på Haiti har vært svært alvorlig siden øya ble rammet av jordskjelvet som drepte mer enn 200.000 mennesker og knuste den allerede svake infrastrukturen.

Etter jordskjelvet har alle tilgjengelige rom som ikke ble skadet, blitt omgjort til leire hvor folk bor under svært kummerlige forhold. Bare det å finne et stort tomt område i denne byen, er en stor logistisk utfordring, det er dermed svært komplisert for å finne rom for å behandle syke mennesker.

Leger Uten Grenser har mer enn 100 internasjonale medarbeidere og mer enn 400 haitiske ansatte som jobber i kolerabehandlingssentre over hele landet. Flere sentre er på vei, men det er ikke nok, sier Zannini.

Kommentarer til denne saken