Dette sa helse- og omsorgsminister Bent Høie om den nye ordningen som vil gjøre livet noe lettere for enkelte:


- Nå kommer det flere vaksiner til landet og det betyr at vaksineringen vil skyte fart. Mange kommuner er rustet til å øke kapasiteten i juli, noen tar i bruk frivillige, andre bruker pensjonister. Jeg er imponert over at alle som snur seg rundt, så tusen takk til alle som gjør den viktige jobben i kommunene, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie innledningsvis.

- Helseetatene vil følge vaksineringen tett gjennom sommeren, slik at kommunene kan få hjelp. Det er mange som gjør en stor jobb for at så mange som mulig blir vaksinert. Vi som skal vaksineres har bare en jobb, det er å møte opp til timen vi har fått eller bestilt, la han til.

Midlertidig løsning

Høie påpekte at han forsto hvorfor folk som er vaksinert eller har hatt covid-19, synes det er urettferdig å bli sendt på karantenehotell.

- Vi forstår at flere har opplevd dette som urimelig. Hvis ting går som planlagt vil koronapasset være klart fredag 11. juni. Vi innfører en midlertidig løsning om at personer som er fullvaksinert eller har hatt koronaviruset, skal få lov å ha karantene sin hjemme. Vi mener at dette er akseptabelt nå, fordi det dreier seg om en begrenset periode.

Les også: Hva skal vi egentlig med et koronasertifikat?

Høie opplyste at denne ordningen trer i kraft fra og med torsdag 3. juni klokken 12.00.

- Stortinget har behandlet forslaget, og det vil tidligst være et klart koronasertifikat 11. juni, bekreftet helse- og omsorgsministeren.

- En verifiserbar versjon med QR-kode vil tidligst være klart fra og med 11. juni. Den første visningen er tilstrekkelig for de fleste tilfeller der sertifikatet skal brukes innenlands. Visningen som inneholder mer informasjon, som for eksempel ved grensepasseringer i forbindelse med reise, la Høie til.

Personer må imidlertid ha fått vaksinen i Norge for å få unntak fra karantenehotellordningen. Har man tatt vaksinen i utlandet, må man fortsatt på karantenehotell ved innreise til Norge, selv om man er norsk. Man må kunne dokumentere på helsenorge.no at man er fullvaksinert, har fått første dose for mellom 3 til 15 uker siden, eller har hatt covid-19 de siste seks månedene.

Slipper ikke unna karantene

Helse- og omsorgsministeren ba alle om å sette seg godt inn i karantenereglene som gjelder i hvert enkelt land.

Høie kom likevel med en «pekefinger».

- Vi fraråder fortsatt reising utenlands, og man må altså i hjemmekarantene hvis man reiser. Rådet er fortsatt ferie i Norge, sa helseministeren.

Les også: John Christian Elden skal føre sak om vaksinepass for nedstengingsmotstandere

På spørsmål om hvorfor fullvaksinerte må gå i hjemmekarantene svarte helseministeren at de har en fortløpende vurdering på det området.

- Det vil sannsynligvis komme lettelser der, sa Line Vold i FHI.

- Mer opptatt av å møtes enn å tenke smittevern

Helsedirektør Bjørn Guldvog snakket om at folk har begynt å leve mer normalt igjen, og at det har gitt noen utslag.

- Vi ser at flere har vært mer opptatt av å møtes enn å tenke smittevern, sa Guldvog.

Derfor var det klar tale om at folk må holde ut litt til med å følge smitteverntiltakene.

- Vi ønsker ikke en ny nedstenging. Det er min rolle som helsedirektør å si dette, var Guldvogs beskjed.

Han snakket videre om at 1-meteren kan fjernes, når R-tallet er godt under en.

- Så det ligger et stykke fram, men vi skal naturligvis ikke holde den meteren lenger enn nødvendig. Antallet vil eksplodere, hvis vi fjerner den for tidlig, når det fortsatt er smitte der, påpekte helsedirektøren.

Guldvog kunne også poengtere at det er et stort flertall i den unge befolkningen som har tillit til myndighetene.

- Det er gledelig, sa helsedirektøren.

Espen Rostrup Nakstad håper ikke at folk vil la seg smitte med vilje for å få et sertifikat:

Fallende smittetrend

Line Vold i FHI fortalte innledningsvis at smitten er fallende i Norge.

- Det er en gledelig utvikling, sa avdelingsdirektøren.

Hun sa også at antallet dødsfall har gått ned.

- Det ble registrert to dødsfall i forrige uke.

Hun snakket også smitteøkningen i Oslo det siste døgnet.

- Det er knyttet til russen og mange nærkontakter på russebusser. Smittesporingsteamet i FHI har hatt møter med Oslo kommune. Vi vet også at smittesporingsappen virker. Den har en 93 prosent treffsikkerhet for å finne nærkontakter, sa FHIs avdelingsdirektør.

Over 50 tilfeller av Delta

Så langt er den indiske varianten av koronaviruset (B.1.617.2), som WHO nå omtaler som Delta, påvist i 55 prøvesvar i Norge. Folkehelseinstituttet (FHI) tror dette bare er begynnelsen og at den indiske varianten etterhvert vil utkonkurrere den engelske virusvarianten (Alfa), som nå dominerer i Norge.

Les også: Line Vold i FHI: - Sannsynlig at variant Delta etter hvert blir dominerende i Norge

- Vi forventer at den vil dukke opp flere steder i landet nå i tiden fremover, sa Vold også til Nettavisen på tirsdag.

I Trondheim har man for øyeblikket et større utbrudd og man har stengt ned. Ordfører Rita Ottervik sa nylig at hun frykter villsmitte i byen.

- Vi antar at beskyttelsen mot Delta er høyere ved to doser, og at man derfor ikke utvikler alvorlig sykdom ved to doser, men det er fortsatt uvisst, sa Vold på onsdagens pressekonferanse.

Norske barn vil få vaksinetilbud

FHI opplyste på tirsdag at de går inn for dette etter at det Europeiske legemiddelbyrået (EMA) godkjente vaksinen fra BioNTech/Pfizer for denne aldersgruppen. Tilbudet vil bli gitt til opp mot 3000 barn.

Derfor vil barn og ungdom i alderen 12-15 år med risiko for å bli alvorlig syke av koronaviruset få tilbud om Pfizer-vaksinen i Norge.

- Risiko for alvorlig covid-19 sykdom hos barn og unge er svært lav. Likevel kan enkelte barn og ungdom med særlig alvorlige grunnsykdommer ha nytte av vaksine mot covid-19, sier overlege Margrethe Greve-Isdahl i FHI i en pressemelding.