RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gir opphold til radikale islamister

Sist oppdatert:
Flere asylsøkere har fått opphold i Norge fordi de er medlemmer av det radikale islamistpartiet Hizb ut-Tahrir. Les dagens notiser.

Begrunnelsen er at de risikerer forfølgelse og tortur i sine hjemland. Partiet Hizb ut-Tahrir kjemper for en verdensomfattende islamsk stat. Partiet har sterkest fotfeste i Sentral-Asia, er imot demokrati, uttalt antisemittisk og forbudt i Tyskland, skriver Aftenposten.

De siste årene skal minst seks usbekere og uigurer ha fått opphold i Norge på grunn av sin tilknytning til partiet, skriver avisen. Utlendingsforvaltningen har imidlertid ingen nøyaktig offisiell oversikt over hvor mange som har fått slikt opphold.

To av de siktede i den pågående terrorsaken i Norge har bakgrunn fra Sentral-Asia hvor Hizb ul-Tahrir har sterkest fotfeste, men ingen av deres forsvarere vil kommentere om de to mennene er eller har vært medlemmer i partiet. (©NTB)

Helsefagstudenter dropper ut

Norge trenger 4.500 nye helsefagarbeidere hvert år. Men over halvparten av de som utdanner seg til yrket, dropper ut halvveis. I stedet for å søke lærlingplass og få fagbrev, dropper de utdanningen eller velger å ta påbyggingskurs for å ta høyere utdanning på et senere tidspunkt.

Dette er kritisk fordi det allerede i utgangspunktet er altfor få som søker seg til helsefagutdanningen, skriver Dagsavisen.

- For det første er det bekymringsfullt at vi stadig får færre som velger helsefagutdanningen. I tillegg er det ekstra skummelt at tendensen er at kun halvparten velger å fullføre praksisperioden på to år, sier direktør Otto Christian Rø ved avdeling for utdanning og personell i Helsedirektoratet.

Helsefagarbeiderutdannelsen erstattet de gamle hjelpepleier- og omsorgsfagene i 2006. Tall fra SSB viser at Norge trenger å utdanne 4.500 nye helsefagarbeidere hvert år for å kunne dekke behovet i 2030. Dette primært for å kunne ta hånd om den kommende eldrebølgen. (©NTB)

Mot full vindkraftstopp i sør

En rekke store vindkraftprosjekter på Vestlandet skal stå i fare for å bli skrinlagt. Årsaken er mangel på kraftlinjer ut av Rogaland og Vest-Agder. Hele 19 planlagte vindkraftverk på Vestlandet står i fare for å bli skrotet, skriver Klassekampen.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) vil nemlig bare behandle tre av totalt 22 søknader om vindkraftanlegg i regionene. Det er nemlig ikke plass til flere, mener NVE.

- Det er disse 500 gigawattimene det er plass til i nettet nå, sier NVE-direktør Agnar Aas.

De tre kraftverkene som NVE vil behandle søknadene til, vil til sammen nettopp produsere 500 gigawattimer.

Ettersom NVE ikke har fått noen søknader fra nettleverandørene i området om å utvide nettkapasiteten, vil dermed de øvrige 19 prosjektene kunne bli skrinlagt. (©NTB)

Vil la asylsøkere få jobbe gratis

I dag er det forbudt for asylsøkere å delta gratis i frivillig arbeid. Nå vil regjeringen endre loven. Dagens lovgiving er ment å skulle forhindre svart arbeid og utnyttelse av arbeidskraft.

Men etter press over flere år fra frivillige organisasjoner som Frivillighet Norge og Norges Røde Kors, foreslår justisdepartementet nå at asylsøkere kan få lov til å bidra med ulønnet arbeid, skriver Vårt Land.

- Det er viktig at folk kan få noe å gjøre i ventefasen, og samtidig få hjelpe andre. Det verste som kan skje, er at folk som kommer fra krig og konflikter blir sittende og ikke gjøre noe. Det kan de i verste fall bli syke av, sier Sven Mollekleiv, president i Norges Røde Kors.

Justisdepartementet sende forslaget ut på høring forrige fredag. For å hindre utnyttelse av arbeidskraft foreslås det at det ikke skal være lov for asylsøkere å gjøre ting man vanligvis ville fått betalt for. (©NTB)

Laber interesse for økologisk drift

Bare én av hundre bønder planlegger å gå over til økologisk drift, viser nye tall. Det står i sterk kontrast til regjeringens målsetting om 15 prosent økologisk landbruk i 2020. Det er tall i den ferske rapporten «Trender i norsk landbruk» fra Norsk bygdeforskning som viser at norske bønder er lunkne til å drive økologisk landbruk, skriver Nationen.

- Det handler nok mye om forestillinger om markedet, ikke så mye om støtteordningene. Mange bønder anser ikke avsetningsmulighetene for økologiske produkter som gode nok, sier seniorforsker Hilde Bjørkhaug hos Norsk bygdeforskning.

Hun tror at finanskrisen og usikkerheten i markedet kan ha gjort sitt til å bremse rekrutteringen til det økologiske landbruket. (©NTB)

Nord-Korea i møte med FN-kommando

Nordkoreanske militære møtte torsdag den amerikanskledede FN-kommandoen som overvåker våpenhvilen på den koreanske halvøya. Møtet er det første siden senkingen av et sørkoreansk marineskip i vår, og det er tidligere opplyst at senkingen ville være tema i samtalene.

Sør-Korea, USA og flere andre land beskylder nordkoreanerne for å ha torpedert skipet. Også et internasjonalt granskingspanel har konkludert med at det var en nordkoreansk torpedo som traff «Cheonan». Myndighetene i Nord-Korea har avvist anklagene og truer med krig dersom landet utsettes for straffetiltak.

Møtet mellom nordkoreanerne og FN-kommandoen skulle egentlig ha funnet sted tidligere denne uken, men ble utsatt noen dager. Meningen er at torsdagens samtaler i en landsby på grensa mellom de to koreanske statene skal berede grunnen for et senere møte hvor partene vil være representert av to generaler. (©NTB)

Iransk atomforsker tilbake i hjemlandet

Den iranske atomforskeren som hevder han ble kidnappet av CIA-agenter i fjor, er tilbake i hjemlandet. Shahram Amiri kom til Teheran med et fly fra Doha natt til torsdag, ifølge iranske tjenestemenn. Meningen er at han skal holde en pressekonferanse i løpet av kort tid.

Både iranske myndigheter og Amiri selv mener han ble bortført av den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA i fjor. Tidligere denne uken dukket han opp i Washington, men amerikanske myndigheter hevder forskeren har oppholdt seg frivillig i USA. Amiri har lovet å fortelle alle detaljer om den påståtte kidnappingen og oppholdet i USA. (©NTB)

George Soros skryter av norsk klimapolitikk

Mangemilliardæren George Soros skryter av Norges innsats for bremse klimaendringene og redde regnskog i tropiske land. - Norge er i front når det gjelder klimaendringer, fastslår Soros i et intervju med Dagens Næringsliv.

Den kjente investoren og filantropen deltar i FN-gruppen som vurderer ulike strategier for å finansiere klimatiltak i u-land. Jens Stoltenberg er en av lederne for gruppen, som var samlet til møte i New York tidligere denne uken.

- Når det gjelder vern av regnskog i Brasil og Indonesia, har Norge vært landet som har beveget hele saken framover. (©NTB)

BP begynner test av oljebrønnen

Selskapet BP har begynt en viktig test av oppsamlingshetten over den ødelagte oljebrønnen i Mexicogolfen. Testen innebærer måling av trykket i brønnen når oljen bremses av oppsamlingshetten som ble plassert over utslippsstedet tirsdag. Resultatet kan avgjøre om det vil være mulig å stanse utslippet i nær framtid.

- Denne testen vil vare i maksimalt 48 timer. Deretter vil vi gi oss, for så å vurdere situasjonen og de neste skrittene vi skal ta, sier admiral Thad Allen, som leder de amerikanske myndighetenes innsats for å begrense utslippet.

Tirsdag ble testen utsatt av frykt for at den kunne gjøre mer skade på oljebrønnen. Men én dag senere ga Allen grønt lys til at den kunne starte. Dermed kan BPs ingeniører gradvis begynne å stenge ventilene i den nye oppsamlingshetten over utslippet. Dersom trykket er lavere enn ventet, kan det tyde på en lekkasje i materialene som omslutter brønnen under havbunnen. I så fall må ventilene åpnes igjen slik at oljen på nytt renner ut i havet. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere