Gå til sidens hovedinnhold

Gir snart opp søket etter omkomne

Uvisst om nordmenn er funnet etter Air France-ulykken.

Brasilianske letemannskaper har varslet at de trolig vil avslutte søket etter omkomne allerede neste uke. Så langt er 41 av de 228 omkomne funnet drivende i Atlanterhavet, men onsdagens søk ga ingen resultater.

Tre nordmenn var om bord i Air France 447-flyet da det styrtet i Atlanterhavet 1. juni. Brasilianske rettsmedisinere vil snart starte arbeidet med å identifisere de omkomne. Det er derfor ennå uklart om noen av de tre nordmennene er blant de 41 omkomne som er funnet.

Kraftig havstrømmer
Kraftig vind og havstrømmer gjør søket svært vanskelig og har bidratt til at de omkomne og flyets vrakrester kan ha blitt spredt utover et enormt område. Det brasilianske forsvaret opplyste onsdag kveld at de har satt en foreløpig frist til 19. juni for å avslutte søket etter omkomne og vrakrester.

Les også: Likene på vei til DNA-testing

Årsaken til ulykken er ennå ukjent, men Air France tror at de vil kunne få en viss forståelse av hva som skjedde selv om de ikke finner flyets svarte bokser.

- Vi kommer til å vite mye mer, tror jeg, etter at obduksjonene gir oss svar på de tekniske dødsårsakene og når vrakrestene har blitt undersøkt av eksperter, sier Air France-sjef Pierre-Henri Gourgeon, melder nyhetsbyrået AFP.

Letemannskaper har blant annet klart å finne en del av flyets haleparti.

- Om en ukes tid kommer vi til å ha litt mer informasjon, men det mest vesentlige er de svarte boksene, sier Gourgeon.

Ubåt søker etter svarte bokser
De svarte boksene ligger trolig på havbunnen på mellom 6000 og 8000 meters dybde. Den franske atomubåten «Emeraude» skal gjennomsøke et område på 35 kvadratkilometer per dag ved å bruke sonaren til å fange opp signaler fra de svarte boksene.

Den foreløpige teorien på flystyrten er at Airbus A330-flyets hastighetssensorer var defekte og viste dermed feil hastighet i cockpiten. Denne uken ble det kjent at Air France har hatt problemer med hastighetsmålerne på flere av flyene sine. Og bare tre dager før ulykken fikk flyselskapet nye hastighetssensorer som skulle erstatte de gamle sensorene. Men dette ble aldri gjort på ulykkesflyet.

- Fordi jeg ikke er overbevist om at sensorene er årsaken til ulykken, så hadde jeg ikke behov for å sende ut en pressemelding dagen etter hendelsen, sier Gourgeon.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken