Gå til sidens hovedinnhold

Gir stafettpinnen videre

Etter ti år gir Kjellaug Løken seg som ruskengeneral. Jan Hauger er mannen som nå skal slåss for en renere by.

NORDSTRAND/PRINSDAL: Det har vært ti innholdsrike og begivenhetsrike år, det må jeg virkelig si, sier Kjellaug Løken og medgir at det er med et visst vemod hun nå trer av:

Men det er hyggelig å gi stafettpinnen videre også, det viktigste er at ruskenarbeidet videreføres og at arbeidet for en ren by fortsetter.

Å løfte i flokk

Både avtroppende og påtroppende ruskengeneral er fra Nordstrand. Hauger er i dag bosatt i Prinsdal.

Den nye ruskengeneralen er 56 år gammel og har en bred arbeidserfaring bak seg, blant annet i Dagbladet. Mange vil nok også huske ham fra håndballbanen. Hauger har rundt 100 kamper for håndballandslaget bak seg.

Fra håndballen har jeg med meg lagånden teamtenking ligger i ryggraden, sier Hauger, noe han håper vil komme til nytte når han skal fremme ruskentanken blant hovedstadens befolkning.

Jeg gleder meg til å begynne på arbeidsoppgavene. Jeg får jobbe med så ulike mennesker, alt fra politikere og personer i kommunen, til barnehagebarn, elever og frivillige. Jeg er imponert over alle som står på for rusken, sier Hauger.

Tagging

En ruskengeneral jobber med forsøpling av alle slag. Også det Kjellaug Løken kaller visuell forsøpling.

Undersøkelser viser at 84 prosent av befolkningen ønsker all tagging bort, sier Løken som har engasjert seg sterkt i arbeidet mot tagging.

En av hennes siste arbeidsoppgaver som ruskengeneral har vært å koordinere en arbeidsgruppe som har jobbet med en tiltaksliste mot tagging.

Et av tiltakene er å lovfeste et forbud mot lovlige vegger, og andre tiltak går på samarbeid med T-banen og politiet, forklarer Løken og legger til:

Det en synd at en så liten gruppe skal få ødelegge så mye. Vi kan ikke la taggerne ta seg så til rette i byen vår, sier hun.

Jeg tror på å hindre ungdom på startstreken fra å komme inn i taggemiljøet. Ungdommen skjønner ikke konsekvensene av hva de begir seg ut på, påpeker den avtroppende ruskengeneralen.

Hun ledet i fjor kampanjen Stopp Tagging og inviterte blant annet byens niendeklassinger til å lage et manus til en kampanjefilm mot tagging. Vinnerbidraget ble til filmen Passkontroll.

Vi fikk inn over 70 bidrag. Vinnerfilmen forteller om tre gutter som skal begi seg ut på sitt livs eventyr i USA. Kun to av dem kommer gjennom passkontrollen. Sistemann har tagging på rullebladet og slipper ikke inn i USA. Det er slike ting som kan bli konsekvensene av tagging, forteller Løken.

Filmen kan sees på www.stopptagging.com


Filmen kan sees på stopptagging.no

Sosialt samarbeid

Løken konstaterer fornøyd at årets nyttårsfeiring resulterte i langt mindre forsøpling enn tidligere:

Jeg tror ikke det bare skyldes rakettforbudet. Jeg håper en holdningsendring er underveis, sier hun. Holdningsarbeid er en viktig del av jobben som ruskengeneral.

Jeg tror den nye miljøbevisstheten vi ser kan bidra positivt. Kanskje også finanssituasjonen kan føre til at vi blir flinkere til å ta vare på nærmiljøet vårt. Folk er mer hjemme og ønsker å ha det hyggelig og pent rundt seg, tror Hauger.

Han håper også ruskenarbeidet kan virke samlende og integrerende.

Jeg er veldig opptatt av det sosiale ved rusken, og det er flott å se at våre nye landsmenn er med og bidrar. Jeg tror at rusken kan bidra positivt i integreringsarbeidet, at vi sammen kan jobbe for en renere by, sier Hauger.

Rusken fremover

Etter et tiår med arbeid mot søppel ser Kjellaug Løken frem mot en helt annen tilværelse. Nå skal hun konsentrere seg om kunsten og den 5. mars åpner hun en utstilling på Rådhuset.

Jeg velger å gi meg mens jeg enda er på topp. Nå skal jeg legge søppelet bak og konsentrere meg om det estetiske. Det siste jeg gjorde før jeg ble ruskengeneral var å ta en kunstutdannelse. Nå har jeg tatt opp malingen igjen, og det er godt å ha noe å gå til, avslutter Løken som tror rusken blir godt ivaretatt i Haugers hender.

Kjellaug Løken har gjort en fabelaktig jobb for denne byen. Og jeg gleder meg til å videreføre hennes arbeid. Rusken har blitt et flott begrep. Og så dukker det helt sikkert opp nye utfordringer etter hvert, avslutter den nye ruskengeneralen.

Reklame

Ekspertene tror på rentehopp – slik beholder du lav boligrente