Det finnes mange bistandsorganisasjoner i Norge som mottar millioner av kroner i donasjoner. Nordmenn er blant de rauseste i hele verden når det kommer til veldedige donasjoner.

Det norske folk gir rundt 4,4 milliarder kroner til veldedige formål hvert eneste år og er på topp 15-lista i verdensammenheng, ifølge sikkerhetsekspert og risikoanalytiker Kjell-Ola Kleiven.

I kveldens episode av «Svindeljegerne» på TV3 skal noen av aktørene som samler inn penger til veldedige formål undersøkes nærmere.

Det er helt vanlig for veldedighetsorganisasjoner å ta en viss prosent av donasjonene de får inn, for å kunne drifte sin egen organisasjon. Organisasjoner som Leger uten grenser, Redd Barna, Amnesty International, Røde Kors og Kirkens nødhjelp bruker godt over 80 prosent av donasjonene de mottar på formålet sitt.

Det gjør ikke Bistandshuset AS.

- Det er helt forferdelig

Den tidligere hjelpearbeideren, Peter, har donert over 4000 kroner til organisasjonen Child Africa over de to siste årene. Child Africa samarbeider med bedriften Bistandshuset AS som har ansvaret for å hente inn penger til veldedighetsorganisasjonen. Bistandshuset sa til Peter at de skulle bruke pengene han ga fra seg til å bygge og drifte skoler i Uganda.

Det viser seg nå at 75 prosent av Peters penger har gått til de som arbeider for bedriften Bistandshuset. Samtidig sier journalist og programleder, Ole Eikeland, at det er ingen som vet hva Child Africa har gjort med alle de resterende 25 prosentene.

Kleiven gjør Peter bevisst på at Child Africa står på en «Obs-liste», over organisasjoner man ikke burde donere penger til. Samtidig viser han Peter at Bistandshuset fikk inn 44 millioner kroner i 2016. Kun 11 millioner gikk videre til formål som pengene var samlet inn for, resten gikk til Bistandshuset.

- Av 44 millioner tar de 25 millioner i egen lomme! Det er helt forferdelig, sier Peter gråtkvalt, idet Kjell-Ola Kleiven viser hvor mye penger Bistandshuset har tjent på mennesker som ham selv (Den riktige utregningen blir at Bistandshuset tar 33- av 44 millioner i egen lomme). Peter er klar på at han aldri ville gitt en krone til organisasjonen, hvis han visste hvor lite av pengene hans som nådde formålet (se video helt øverst i artikkelen).

- At det i Child Africas tilfelle også er vanskelig å få oversikt over hva som har skjedd med de resterende 25 prosentene, gjør jo ikke saken bedre, sier journalist Ole Eikeland til Nettavisen.

Les også: Maren ville ha tilbake depositum - fikk krav om 45.000 kroner tilbake

Les også: «Luksusfellen»-eksperten: - Du prioriterer utseendet framfor barna

Solgte matoppskrift for vanvittig pris til 91-åring

Kjell-Ola Kleiven og Ole Eikeland undersøker nøye hvordan Bistandshuset bedriver virksomheten sin under den TV3-sendte episoden og bestemmer seg for å ta et oppgjør med Bistandshuset, som ligger i Fagernes. Der konfronterer Kleiven bedriftens styreleder med hvordan de lurer menneskene de ber om penger (se video like over).

Kleiven påpeker også at Bistandshuset har sendt ut en matoppskrift-regning på 1599 kroner til en 91 år gammel mann. Det kommer dermed raskt frem at Bistandshuset har solgt oppskrifter tidligere, til skyhøye priser. Styrelederen virker tydelig usikker på hvordan han skal forklare seg, da Kleiven lurer på hva slags oppskrift man får for et slikt beløp.

- Vi selger som kommisjonær et symbolprodukt på vegne av organisasjonen (Child Africa) til overpris for å skape et overskudd, forklarer styrelederen.

Les også: Minstepensjonist ble svindlet - følte seg tvunget til å selge huset hun har bodd i siden 1946

- Dere bruker dem for å samle penger

Det får Kleiven til å reagere sterkt. Han er tydelig oppgitt over at Bistandshuset tar 75 prosent av pengene de får, av uvitende mennesker, som tror de donerer penger til et godt formål.

- 75 prosent er sjukt mye! Det er mer slik at du bruker Child Africa for å samle inn penger til Bistandshuset, konkluderer programlederen.

Ole Eikeland er enig med kollegaen sin og forteller Nettavisen at situasjonen er håpløs.

- Dette er en skam. At 75 kroner av 100-lappen man gir, går til drifting av et callsenter og personene bak innsamlingen, er jo bare forkastelig, sier Eikeland. Han kommer også med et godt og enkelt råd, som kan være viktig å ta med seg, om man skal donere penger.

- Å gi penger til veldedige formål er viktig, så ikke slutt å gi. Tenk dere om og gjør litt research før dere donerer. Og gi i hvert fall ikke, hvis det kommer en tilfeldig telefon fra noen du verken har snakket med eller hørt om tidligere. Det fins så mange gode formål der ute, så det er ikke noe problem å finne noen å gi til, som virkelig fortjener det, sier Eikeland.

Les også: Luksusfellen: - Jeg måtte selge huset og to biler

Styreleder i Child Africa: - Brukt pengene på skoler i Uganda

Syreleder for Child Africa, Rino Solberg, har vært i kontakt med Nettavisen tirsdag morgen og reagerer på informasjon som kommer frem i lyset under Svindeljegerne-episoden.

- At vi får 25 prosent er helt riktig, men vi har brukt pengene vi har fått på å bygge to skoler i Uganda med over tusen barn og vi har renovert to store skoler i Kenya for disse pengene, forteller Rino Solberg til Nettavisen.

Nettavisen har bedt om bilde av styreleder Solberg, men han har ikke hatt mulighet til å sende et bilde.

Les også: Svindeljeger om kattesvindel: - Det er så stygt!

- Ene og alene hans ansvar

Eikeland påpeker i ettertid til Nettavisen at Svindeljegerne har bedt om dokumentasjon fra Child Africa angående høye summer, som ikke har blitt gjort rede for. Eikeland forteller at hverken han eller hans kollega, Kjell-Ole Kleiven, har mottatt noen dokumenter etter forespørselen.

- Vi har spurt om noen poster i regnskapet på noen millioner kroner hvor han har svart at beløpet har gått til bygging av skoler. Vi har spurt flere ganger om dokumentasjon på hva pengene ble brukt til, men mottok det aldri, svarer Eikeland til Nettavisen, før han fortsetter:

- Det er Rino Solberg som har hyret inn Bistandshuset til å hente inn penger for Child Africa. Det er ene og alene hans ansvar. Det kan han ikke fraskrive seg. Han (Child Africa) er på obs-listen til Innsamlingskontrollen og han vet godt at måten Child Africa har samlet inn penger på ikke er bra. Han burde rett og slett skamme seg, konkluderer Eikeland.

Solberg om den krasse kritikken: - Suksess overalt bortsett fra i Norge

Tirsdag ettermiddag svarer Solberg på Svindeljeger-Eikelands krasse kritikk mot ham selv og bedriften.

- Jeg har svart på hvert eneste spørsmål han har stilt. Fra og med 2014 har vi brukt pengene på skolene i Uganda. Vi har jobbet ærlig og redelig med Child Africa i 27 år. Jeg fokuserer på å gjøre suksess og få anerkjennelse overalt og det har vi fått alle steder, bortsett fra i Norge, sier Solberg til Nettavisen.

- Sagt opp kontrakten med Bistandshuset

Solberg forteller Nettavisen at Child Africa sa opp kontrakten med Bistandshuset i sommer, noe som vil føre til at samarbeidet deres vil opphøre fra og med 1. januar 2019.

- Vi har sagt opp telefonsamtalen med Bistandshuset fra og med 1. januar. Dermed har vi ingen inntekter, bortsett fra med fadderordningen vår, sier Solberg.

Han forteller videre at han gruer seg til nyåret, da han etterhvert vil få svar på hvor mange i organisasjonen han vil bli nødt til å si opp.

Om Peter får pengene sine tilbake ser du i kveldens episode av «Svindeljegerne» klokka 20.30 på TV3.