Gå til sidens hovedinnhold

Gir USA én måned

Fredssamtalene i Midtøsten i fare.

Den arabiske liga advarer om at fredssamtalene i Midtøsten kan bryte sammen. Samtidig gir ligaen USA én måned til å løse det viktigste spørsmålet som hindrer samtalene.

Signalene fra den arabiske organisasjonen fredag kveld var tvetydige. På den ene siden får partene en ny frist, men ligaen gir også støtte til palestinernes krav om at all bygging i Israels bosetninger på Vestbredden må stanse.

- Vi støtter posisjonen til den palestinske presidenten, som ber om full stans i bosetningene slik at de direkte forhandlingene kan gjenopptas, heter det i en uttalelse fra organisasjonen.

President Mahmoud Abbas har flere ganger varslet at han vil trekke seg fra samtalene hvis ikke byggingen i bosetningene opphører.

- I øyeblikket pågår det ingen samtaler fordi israelernes posisjon er svært, svært negativ. De samarbeider ikke i forhandlingene, sa ligaens generalsekretær Amr Moussa tidligere fredag.

Det var i forrige uke at Mahmoud Abbas sa til USAs spesialutsending til Midtøsten, George Mitchell, at ny byggeaktivitet ikke bare vil føre til et sammenbrudd i fredssamtalene, men også til den palestinske presidentens avgang. Det skrev den israelske avisa Haaretz fredag.

Presidentens avgang vil føre til at den palestinske selvstyremyndigheten oppløses, slik at ansvaret for de palestinske områdene overføres til Israel, sier kildene ifølge Haaretz. Ingen i selvstyremyndigheten vil tilby seg å erstatte Mahmoud Abbas som president, og det vil ikke holdes valg.

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen