Mandag formiddag rammet tragedien en barneskole i Izjevsk, en by i Uralfjellene, cirka 1200 kilometer øst for Moskva.

En gjerningsmann tok seg inn på skolen og drepte minst 15 personer. I tillegg skadet han minst 24 personer, hvor 20 av de skal ha vært barn, ifølge ria.ru. Nettstedet skriver at skytteren tok livet sitt i etterkant av hendelsen.

Den 34 år gamle mannen skal selv ha gått på skolen da han var barn.

Les mer: Skyting på skole i Russland – 13 drept og 21 såret

Skudd på vervekontor

På et vervekontor i byen Ust-Ilimsk, som ligger i Irkutsk oblast i Russland, gikk en 25 år gammel mann amok med et skytevåpen. Russiske medier hevder han skøyt med en avsagd hagle.

Det kommer motstridende rapporter om hva som skjedde med offiseren som ble skutt, nyhetsbyrået Ria Novosti melder at han er hardt skadet, mens andre Telegram-kanaler skriver at han er drept.

Les mer: Gikk amok på vervekontor – russisk offiser kritisk skadd

Telegram er en meldingstjeneste som ligner på Whats App, og er populær i Øst-Europa og Russland.

Skytteren skal ha blitt innkalt til militærtjeneste, som en del av massemobiliseringen i Russland. Øyevitner skal ha hørt mannen si «Nå skal vi alle gå hjem», før han avfyrte skuddene.

Se det som skal være video av hendelsen her:

Skylder på Vesten

I etterkant av skyteepisodene har enkelte russiske Telegram-kanaler hintet til at det er vestlig etterretning som står bak angrepene.

Les også: Rystet over russisk video: – Det er så amatørmessig

– Vestlig etterretning jobber gjennom sosiale nettverk og forbereder mentalt ustabile mennesker på å gjøre terrorhandlinger. Sabotasjegrupper som Basajev er ikke lenger nødvendig, hevder denne Telegram-kanalen med over 460.000 følgere. Flere andre prorussiske kanaler har spredd meldingen videre, blant annet en kanal med tette bånd til Wagner-gruppen.

– Veldig utbredt

– Konspirasjonsteorier er generelt veldig utbredt i Russland og mange andre steder i Øst-Europa. Det er land med generelt lav tillit, som gir grobunn for slike teorier. Men samtidig er Russland spesielt, fordi konspirasjonsteorier gradvis har blitt en del av det offisielle narrativet til myndighetene, sier John Færseth til Nettavisen.

Han er ekspert på både konspirasjonsteorier, Russland og Ukraina. Blant konspirasjonsteoriene som blir frontet av Kreml, er påstanden om at den jødiske presidenten i Ukraina Volodymyr Zelenskyj leder en nazistisk regjering og at NATO tok makten i Ukraina ved et kupp i 2014, slik at det er NATO Russland er i krig med i Ukraina.

I den omtalte Telegram-meldingen trekkes den tidligere Tsjetsjenske opprørslederen Sjamil Basajev fram. Ifølge Færseth har det versert en rekke konspirasjonsteorier om at opprøret i Tsjetsjenia var sponset av Vesten.

Les også: Slik har russerne blitt lurt trill rundt: – Kaster bort missiler de har få av

– Det er selvsagt helt usannsynlig at Vesten skal stå bak dagens angrep, men slik som ting er nå kan man i prinsippet godt tenke seg at denne teorien vil havne i enkelte russiske tabloidaviser, sier Færseth til Nettavisen.