*Nettavisen* Nyheter.

Giroen skal hylle kontroversiell legende

PARIS: Her vinner Magni siste etappen av Tour de France i 1953. Folkehavet på den gamle Parc de Princes hyller den italienske vinneren. Magni døde 19 oktober 2012, 91 år gammel. Foto: (Afp)

I 2013 dedikeres den rosa trøyen til Fiorenzo Magni.

20.10.12 10:54

I en tid av store omveltninger i sporten, med det amerikanske antidopingbyråets gjennomgripende rapport på Lance Armstrong, har det italienske sykkelsamfunnet måttet tålt et ekstra slag med dødsfallet til sin store helt, Fiorenzo Magni.

Den tredoble Giro-vinneren døde i 19. oktober, 91 år gammel.

RCS Sports, arrangøren av Giro d’Italia, vil dedikere rittets rosa ledertrøye til Magni i 2013, samt avdekke et minnesmerke i Brescia 26. mai. Rittdirektør Michele Acquarone vil huske Magni som en av de store.

- Fiorenzo fortalte meg: ”Ingenting i livet er gratis, man må kjempe hver eneste dag”. Hans panache og tapperhet står som en ledestjerne både for meg og mine sønner. Han vil bli dypt savnet, sier Acquarone.

Les også: Giro d'Italia 2013

Til tross for en gullkantet merittliste, var Magnis popularitet alltid sekundær til den av de to store, Fausto Coppi og Gino Bartali. Magnis fascistiske tilbøyeligheter under den annen verdenskrig malte et bilde av en omdiskutert rytter, og en kontroversiell person. I den politisk opphetede etterkrigstiden så han seg nødt til å konkurrere under falskt navn. Hans militante og mørke krigsfortid, gjorde at Magni ble møtt med sjikane og fornærmelse, snarere enn heder og ære, etter sin første Giro d’Italia-tittel i 1948.

Han utmerket seg også på brosteinen. Ved å vinne rittet tre ganger på rad, var toscansk-fødte Magni den første utlendingen som opphørte det belgiske hegemoniet i Flandern rundt. Men like godt huskes «Den Flamske Løven» for kontroversen som omsluttet 1950-utgaven av Tour de France. På fjelletappen til Saint-Gaudens, kjørende for Italias 2. lag, hadde en ekstatisk Magni vunnet den gule ledertrøyen.

Men den italienske euforien fikk en bardus ende, da veteranen Bartali, etter en opprørende hendelse på toppen av Col d’Aspin, bestemte seg for å reise hjem. Alle italienerne skulle følge med. ”En tilskuer truet meg med kniv”, forklarte Bartali ublidt. ”Vi reiser hjem”. Gamle Gino hadde glemt at tilskueren også holdt en salamipølse i den andre hånden!

Fiorenzo Magni (7. desember, 1920 – 19. oktober 2012).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag