RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Giske ber EU-tilhengerne gi opp

(Scanpix)
Sist oppdatert:
- Norge har den perfekte relasjon til EU, mener nærings- og handelsministeren. Her er fredagens notiser fra Norge.

Oslo (NTB): Nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) mener at EU-tilhengerne, også i hans eget parti, bare kan gi opp drømmen om å bli EU-medlem. Dagens ordning er perfekt, mener han.

Giske var svært aktiv på nei-siden i 1994 og han mener historien har vist at EU-motstanderne hadde mest rett i sine argumenter.

Til Dagens Næringsliv sier Giske at både partileder Jens Stoltenberg, utenriksminister Jonas Gahr Støre og andre sentrale EU-tilhengere i Norge bør begrave ambisjonene om å starte en ny medlemskapsdebatt. - Norge har den perfekte relasjon til EU. Vi er med på mange av EUs samarbeidsområder, men noen viktige er vi utenfor. Stort sett er vi innenfor der vi bør være innenfor, og utenfor der vi bør være utenfor. Vi har funnet vår varige samarbeidsform med EU, sier Giske.

Oppfordringen hans går imidlertid også den andre veien. - Også EØS-motstanderne, og de mest ihuga nei-folkene, bør se at dagens situasjon er et bra kompromiss. Dette gir oss mange av fordelene som medlemmene har, og vi slipper ulempene. Det er en balansert løsning, sier Giske. Han jobber for at denne erkjennelsen skal bli akseptert både i opinionen generelt og internt i Arbeiderpartiet. - Jeg tror det store flertall av det norske folk kan samle seg om den løsningen vi har i dag, sier Giske. (©NTB)

LO krever at vikarbyrådirektiv må skrinlegges

Oslo (NTB): LO i de fem største byene i Norge krever at regjeringen sier nei til EUs nye vikarbyrådirektiv. Flere av LOs mindre avdelinger slutter også opp om kravet. LO mener at direktivet strider med arbeidsmiljøloven og regjeringen må derfor bruke reservasjonsretten og si nei til implementeringen av direktivet i Norge, skriver Dagsavisen.

Fagbevegelsen frykter at direktivet vil gjøre hverdagen verre for 200.000 midlertidige ansatte i Norge. Både LO og NHO regner med at EFTA-domstolen vil sørge for at Norge må oppheve den berørte delen av arbeidsmiljøloven dersom direktivet blir innført. NHO ønsker nettopp en slik løsning velkommen fordi direktivet forutsetter at arbeidsmiljøloven må endres. En endring vil gi færre begrensninger og dermed gjøre det lettere for vikarbyråene å drive sin virksomhet. I dag kan de ikke drive effektivt, mener NHO. (©NTB)

Mange kommuner uten erstatningsordning

Oslo (NTB): 124 av landets 430 kommuner mangler fortsatt erstatningsordning for tidligere barnehjemsbarn, og regjeringen oppfordrer dem til å få orden i sakene.

- Jeg vil så sterkt jeg kan oppfordre kommunene til å få på plass en ordning. Klart det er grunn til bekymring når så mange av landets fylker ikke har dette, sier statssekretær i Kommunal- og regionaldepartementet (KRD), Dag-Henrik Sandbakken (Sp), til Vårt Land. Åtte av de 19 fylkene i Norge har fremdeles ikke fått på plass en ordning, viser tallene fra Prosjekt Oppreisning (Propp). Disse fylkene er Akershus, Hedmark, Hordaland, Møre og Romsdal, Oppland, Telemark, Buskerud og Troms. - Dette oppleves som veldig urettferdig. Vi er bekymret over at verken statsråder eller politikerne på Stortinget har engasjert seg i de store forskjellene som finnes, sier prosjektleder Kai Stene i Propp. Sandbakken er tydelig på at kommunene bør være sitt ansvar bevisst og få raskt på plass erstatningsordninger. Han påpeker samtidig at regjeringen ikke har mulighet til å pålegge kommunene å innføre erstatningsordninger.

- Skal det gjøres ytterligere styringsgrep, må det gjøres av et sektordepartement, sier han, og peker på Barne- og likestillingsdepartementet. Dette departementet henviser på forespørsel fra Vårt Land tilbake til Kommunal- og regionaldepartementet. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere