Gå til sidens hovedinnhold

Giske fikk advokatråd: Burde vurdere søksmål mot Ap

Haddy Njie skriver i sin nye bok «Dagbok 13. desember–13. februar» at Trond Giske fikk råd av advokater om å vurdere søksmål mot Ap.

Fredag kommer boken «Dagbok 13. desember–13. februar», som skildrer hvordan Njie opplevde mediestormen som fulgte med metoo-varslene mot sin mann og daværende nestleder i Ap. Den kommer ut fredag denne uken.

I kapitlet «Lørdag 13. januar», altså under en uke etter at Giske trakk seg som Ap-nestleder i 2018, skriver Njie om et utkast til brev til Ap som deres advokater la fram.

- De mener bevisinnsamlingen er «svært betenkelig» og bare innrettet på å «underbygge «varslernes» versjoner». De mener det er kritikkverdig at partiet er både dommer og etterforsker, skriver hun.

Les også

Haddy Njie om Trond Giske: - Han var uutholdelig umoden

Ble frarådet tilsvar

Advokatene råder Giske til å ikke levere noe tilsvar i forbindelse med varslersakene.

«Hvis Arbeiderpartiet i noen av sakene skulle konkludere med at det har forekommet seksuell trakassering, er vårt råd at Giske bør vurdere et søksmål mot partiet, som i en slik sak vil ha bevisbyrden for at seksuell trakassering har funnet sted», heter det i brevutkastet Njie gjengir i boken.

Giske beklaget sin oppførsel, men framholdt samtidig at det var kommet «grunnløse og falske varsler». Han har avvist anklagene om seksuell trakassering.

Les også

Undersøkelse: Tilliten til Trond Giske øker

«Uutholdelig umoden»

Njie sier i et intervju i programmet Lindmo, som sendes på NRK i helgen, at verken hun eller Giske mener at han noen gang har trakassert andre personer.

- Men jeg tror at man kan sette andre mennesker i en situasjon de opplever som veldig ubehagelig eller upassende, eller at grensene deres blir presset. Og det uten at den som har makt, forstår det, sier hun.

I programmet kaller hun Giske «uutholdelig umoden» fordi han tidligere ikke reflekterte over egen makt og hvordan andre oppfattet ham.

- Når du tilegner deg makt sakte, så tror jeg ofte du ikke helt får med deg hvor stor rolle den makten spiller i møtet med andre mennesker og hvordan det ikke går an å kle av seg den makten når du er på privaten, sier Njie.

Først skeptisk til rettssak

Njie stiller seg i boken først spørrende til en rettssak. Men etter å ha tenkt seg om, kunne en rettssak vært å foretrekke, skriver hun.

- Åpen rettssak. Alle får høre anklagene. Alle får høre bevisene. Aktor er ikke dommer. Dommer er ikke etterforsker. Journalistene skal følge klare retningslinjer. Unngå forhåndsdømming. Ta forbehold. Forsvarere får tilgang til vitner og bevismateriale, skriver Njie.

«Men likevel. En rettssak», skriver hun og lar spørsmålet ligge åpent.

Njie og Giske giftet seg 1. juni i Nidarosdomen i Trondheim. Paret har vært kjærester siden 2014 og har en datter sammen.

NTB har vært i kontakt med Ap-leder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng. Ingen av dem ønsker å kommentere saken.

(©NTB)

Les også

Njie til Giske da omstridt VG-sak ble publisert: - Nå er det over. Nå kan du ikke forsvare deg

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken