Gå til sidens hovedinnhold

Giske satser i rommet for bedre sikkerhet på bakken

Oslo (NTB): Næringsminister Trond Giske (Ap) har beina plantet på jorda når han skisserer Norges videre satsing i rommet. I stedet vil han ta store steg innen værvarsel og miljøberedskap.

Fredag la han fram «Mellom himmel og jord: Norsk romvirksomhet for næring og nytte,» den første stortingsmeldingen om norsk rompolitikk på 26 år.

- Romvirksomheten er et viktig bidrag til verdiskaping i norsk økonomi, for bærekraftig utvikling og for at nordmenn skal kunne leve sikrere og mer komfortable liv, sier Trond Giske.

Innflytelse i internasjonale romfartsprosjekter er viktig for miljø- og nordområdesatsingen, blant annet for å følge bedre med på både langsiktig klimautvikling og akutte hendelser som oljeutslipp, mener departementet.

- Norge har spesielle behov i nordområdene, og det er ikke gitt at andre vil utvikle gode løsninger for disse. Innflytelse på utbygging vil ha betydning for samfunnssikkerhet og krisehåndtering, heter det i meldingen.

Giske har forpliktet Norge til bruk av 1 milliard kroner de kommende årene til deltakelse i prosjekter ved den europeiske romorganisasjonen ESA, men sier at det meste kommer tilbake ved at ESA kjøper teknologi og tjenester fra norske rombedrifter. (©NTB)

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?