RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Giske skal ha presset LO-lederen inn i Kongsberg Gruppen

Foto: Holm, Morten (Scanpix)
Sist oppdatert:
- Det var en god løsning, sier Giske.

Nærings- og handelsdepartementet skal ha presset teknologikonsernet Kongsberg Gruppen til å gi LO-leder Roar Flåthen plass i styret.

Ifølge NRK ga Nærings- og handelsdepartementet beskjed noen uker før generalforsamlingen i Kongsberg Gruppen 7. mai om at LO-leder Roar Flåthen måtte få plass i styret.

– Valgkomiteen mottar mange forslag fra aksjonærene, og ett av dem kom fra Nærings- og handelsdepartementet. Dette gikk ut på at Roar Flåthen skulle velges som styremedlem, sier valgkomiteens leder Sverre Valvik til TV 2.

De mest leste sakene i Nettavisen nå:

– Kompromiss
Men ingen av de fem aksjonærvalgte medlemmene i styret var på valg i år, og valgkomiteen var ikke på utkikk etter nye styremedlemmer. Resultatet ble å opprette en ny posisjon som varamedlem i styret. Flåthen fikk denne og kunne dermed være til stede på møtene, men uten stemmerett.

– Vi mener vi kom fram til et greit kompromiss, som er til å leve med både for hovedaksjonær og øvrige aksjonærer, sier Valvik.

Giske mener Flåthen er en utmerket ressurs for styret i Kongsberg Gruppen. På spørsmål om hvorfor Giske ikke kunne vente til neste år, når styret skal på valg, svarer Giske:

– Det var ut ifra en helhetsvurdering, og en langsiktig vurdering av hva slags kompetanse selskapet trenger i årene fremover.

– God løsning
Giske mener at komiteen falt ned på det han kaller en god løsning.

– Vi kan ikke kommentere de ulike prosessene i de ulike valgkomiteene. Jeg registrerer at det var en enstemmig valgkomité som kom fram til det forslaget. Det var en god løsning, sier Giske.

Saken faller imidlertid ikke i god jord hos Høyre.

– Prosessen virker både uprofesjonell og uryddig, siden man nærmest instruerer valgkomiteen om å få inn en av sine egne, og det utenom tur, sier Høyres næringspolitiske talsmann Svein Flåtten.

Harald T. Nesvik (Frp) er enig, og mener saken føyer seg inn i en rekke med eksempler på at Giske setter Arbeiderpartiets interesser foran statlige selskapers interesser. Statsminister Jens Stoltenberg må nå ta en prat med Giske, mener Nesvik.

195.000 kroner
Styremedlemmene i Kongsberg Gruppen får 195.000 kroner i året i honorar. Varamedlemmer får 9.800 kroner per møte. I innstillingen fra valgkomiteen heter det at Flåthen skal lønnes som ordinært styremedlem, og ikke som ekstra varamedlem uten stemmerett. Komiteen har ikke begrunnet dette.

– Man kan nærmest få inntrykk av at dette er en økonomisk gavepakke til Roar Flåthen. Det er svært beklagelig med tanke på de pengegavene LO gir til Arbeiderpartiet i hver valgkamp. Denne saken er meget besynderlig og meget underlig, sier Nesvik. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere