*Nettavisen* Nyheter.

Giske utfordrer institusjonene

- Kulturelt mangfold kommer ikke av seg selv. Derfor er det så viktig at etablerte institusjoner gjør en innsats, sa Trond Giske da han lanserte året for Kulturelt mangfold 2008.

31.05.06 06:40

Kulturminister Trond Giske understreket at det å synliggjøre kulturelt mangfold må systematiseres. I 2008 vil regjeringen erklære Kulturelt mangfolds år. Og Giske ønsker at de etablerte kulturinstitusjonene skal ta sin del av oppgaven.

På Internasjonalt kunstsenter og museum på Tøyen la han frem planene frem mot mangfoldåret 2008.

- Årsaken til at vi velger først 2008 er at vi mener planleggingen og oppkjøringen er like viktig som selve gjennomføringen, sier Giske.

Giske ønsker de Norges nye kulturelle inntrykk inn i de etablerte institusjonene. I løpet av kort tid skal en prosjektgruppe etableres som skal bestå av både representanter for minoritetskultur og de store norske organisasjonene. Gruppen skal jobbe mot at mangfoldsåret gjenspeilet på en naturlig måte.

Ikke mer penger
De skal også diskutere hva slags virkemidler som trengs. Milioner eksra til gjennomføring er det imidlertid ikke snakk om på nåværende tidspunkt.

- Mange vil nok spørre seg hvor mye penger som bevilges til dette, men først og fremst dreier dette seg om de ordningene som allerede finnes i kulturbudsjettet. Målet med året er at det skal bli en varig endring slik at dette glir inn naturlig og ikke kun gir seg utslag i én festival, sier Giske.

Langt lerret
Fredag blir mangfoldåret langt frem for Stortinget i en proposisjon. Kulturministeren presenterte sine vyer på dagen for den drepte Benjamin Hermansens 21-årsdag.

- Det er tilfeldig, men minner oss på at dette ikke er en enkelt prosess, og at vi også må jobbe med oss selv individuelt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag