RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trond Giske blir finanspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet


NYE OPPGAVER: Ap-nestleder Trond Giske får nye oppgaver på Stortinget etter valgnederlaget.
NYE OPPGAVER: Ap-nestleder Trond Giske får nye oppgaver på Stortinget etter valgnederlaget.
Sist oppdatert:
Arbeiderpartiet gjør Trond Giske til ny finanspolitisk talsperson, og vraker Marianne Marthinsen.

Etter dager med spekulasjoner er det nå klart at Ap-nestleder Trond Giske (50) blir Arbeiderpartiets nye finanspolitiske talsperson.

Det opplyser Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng.

Partiet vraker med det sin nåværende finanspolitiske talsperson, Marianne Marthinsen (37). Hun har hatt posten siden 2014.

VRAKES: Marianne Marthinsen har vært Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson siden 2014. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Partileder Jonas Gahr Støre (57) blir som ventet parlamentarisk leder og skal fortsette å sitte i utenriks- og forsvarskomiteen.

Les også: Ap-politiker raser mot mulig kvinnevraking i partiledelsen: - Kiss my ass!

- Tajik parlamentarisk nestleder

Selv om Trond Giske, den ene av Aps to nestledere, får den mer framtredende posisjonen som fraksjonsleder i finanskomiteen, er det den andre nestlederen Hadia Tajik (34), som får oppgaven å være parlamentarisk nestleder i Ap. Hun skal i tillegg lede Aps arbeids- og sosialfraksjon.

Les også: VG: Støre har bedt Marthinsen om å vike for Giske som finanspolitisk talsperson

Innstillingen fra valgkomiteen i Arbeiderpartiet er enstemmig, men ikke fullstendig. Arbeidet med å fordele øvrige verv er ennå ikke sluttført.

NYE OPPGAVER: Hadia Tajik blir parlamentarisk nestleder i Ap. Hun skal i tillegg lede Aps arbeids- og sosialfraksjon.

- Arbeidet i komiteen er ikke ferdig, men siden det har vært offentlig oppmerksomhet rundt hvilke komiteer på Stortinget partiledelsen vil sitte i synes jeg som valgkomiteens leder det er greit å opplyse om komiteens innstilling rundt dette spørsmålet, sier valgkomiteens leder Kjersti Stenseng.

Skal selv ha bedt om posten

Det var VG som tirsdag meldte at Giske selv hadde spurt partileder Jonas Gahr Støre om å få posten. 

Avisen har flere kilder som hevder at Marthinsen ønsker å fortsette i samme posisjon, men at Støre i stedet har tilbudt henne verv i andre komiteer i bytte mot posten i finanskomiteen på Stortinget.

Ifølge VG har også Aps andre nestleder, Hadia Tajik, gitt uttrykk for at hun vil være ukomfortabel med en situasjon der Giske vil ha et slikt verv.

- Så lenge Hadia og Trond har vært nestledere, har det vært viktig at ingen av dem har hatt denne posten. Det har sikret en maktbalanse mellom de to, sier en ikke navngitt kilde.

Nettavisen har forsøkt å få en kommentar fra Marianne Marthinsen og Trond Giske, foreløpig uten å lykkes.

- Ikke gjort noe feil

Til NTB sier Giske at fordelingen av verv i Arbeiderpartiets nye stortingsgruppe tas med lave skuldre.

Selv overtar han nå altså som finanspolitisk talsperson etter Marianne Marthinsen, til tross for at Marthinsen helst ville fortsette i vervet. Giske avviser at hun har gjort noe feil som gjør at hun nå erstattes.

- Vi har hatt en diskusjon i partiledelsen om hvordan vi bruker våre ressurser. Verken Marianne Marthinsen eller Dag Terje Andersen har gjort noe feil, sier Giske.

Ap har to likestilte nestledere, som begge nå får nye oppgaver. Giske tar over etter Marthinsen i finanskomiteen, mens Hadia Tajik blir ny arbeids- og sosialpolitisk talsperson i stedet for Dag Terje Andersen.

At Giske får en mer framtredende posisjon som finanskomiteens leder, utlignes i noen grad av at Tajik i tillegg får jobben som parlamentarisk nestleder.

- Vi er på samme lag

Men det er ikke snakk om noen maktbalanse, ifølge Giske.

- Vi er alle på samme lag. Det er ikke unaturlig at partiledelsen snakker oss imellom og at partiet ser på gruppa på nytt, som en helhet, etter et valg, sier han.

Kritikken fra enkelte i partiet som mener vrakingen av Marthinsen ikke hører hjemme i et parti som holder likestillingssaken høyt, har Giske følgende å si:

– Det er lov å ha sterke følelser rundt oppgaver som folk skal ha i stortingsgruppa. Jeg kan love at det blir en jevn kjønnsbalanse mellom de tolv fraksjonslederne våre. Dette er noe vi tar med lave skuldre og som jeg er sikker på at partiet vil lande på en god måte, sier han.

Kjønnsperspektiv

Også kjønnsperspektivet er blitt trukket fram som et argument i maktkampen.

Tidligere statssekretær og Ap-representant Laila Gustavsen har i et innlegg på Facebook argumentert sterkt for Marthinsen. Hun reagerer sterkt på argumenter om at Ap trenger en erfaren mann i denne posisjonen dersom det skulle bli regjeringskrise i løpet av perioden.

Oslo Arbeiderparti – som er det største fylkeslaget i Ap – stiller seg bak Marthinsen.

- Når Marianne Marthinsen selv ønsker å fortsette som finanspolitisk talsperson, mener vi det er naturlig at hun får fortsette, sa Oslo Aps leder Frode Jacobsen til NTB onsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere