Gå til sidens hovedinnhold

Giske varsler oppvask etter skattekaos

Skattetrøbbelet fortsetter. Nå varsler regjeringen oppvask.

Skatteetatens skattesøktjeneste er fremdeles nede. Til tross for intens jobbing i over ett døgn har Brønnøysundregistrene, som har ansvaret for forvaltningen av Altinn-løsningen på vegne av 33 offentlige etater, ikke funnet feilen.

Nå reagerer regjeringen via Nærings- og handelsdepartementet (NHD).

- Altinn er en helt sentral løsning for kommunikasjonen mellom offentlige etater og innbyggere og næringsliv. Vi kan ikke slå oss til ro med at Altinn ikke tåler stor pågang, og vi vil gå svært nøye gjennom hva som ikke har fungert i dag slik at denne situasjonen ikke skal oppstå igjen, sier statssekretær i NHD Halvard Ingebrigtsen til NA24.

Følger situasjonen nøye
Han mener det er svært beklakelig at Altinn har vært, og er, utilgjengelig.

- NHD følger situasjonen nøye og har løpende kontakt med ledelsen i Brønnøysundregistrene om arbeidet med å gjøre Altinn tilgjengelig igjen, sier Ingebrigtsen

Trodde på løsning tirsdag
Brønnøysundregistrene meldte til NHD tirsdag ettermiddag at Altinn gradvis ville bli åpnet i løpet av tirsdag ettermiddag og være helt oppe å gå tidlig tirsdag kveld.

Problemene onsdag viser at meldingen til Trond Giskes departement var i overkant optimistisk.

- Leverandørene våre har ikke funnet feilen ennå, og jobber fortsatt på spreng med å analysere hva problemene skyldes. Det jobber også med alternative løsninger som tar litt mer tid å få på plass. Situasjonen er derfor fortsatt at bare deler av befolkningen har tilgang til Altinn, for øyeblikket om lag 60 prosent. Vi kan bare beklage problemene på det sterkeste, sier kommunikasjonsansvarlig i Altinn Jørgen Ferkingstad til NA24 litt over klokken 09 onsdag morgen.

I fjor var over 900.000 skatteytere direkte inne via Altinn da selvangivelsen ble lagt ut. - Systemet skal imidlertid tåle mer enn det, sier Ferkingstad.

Uforståelig
Det er ikke bare NHD som reagerer på at en så sentral offentlig tjeneste ikke fungerer.

- Alle offentlige tjenester har et ansvar for at tjenesten deres fungerer og er dimensjonert for det de kan forvente seg, forteller Svenn Richard Andersen, rådgiver i forbrukerpolitisk avdeling i Forbrukerrådet til nrk.no.

Andersen synes det er rart at de ikke klarer å håndtere dette, spesielt når det har skjedd tidligere.

Brukerne raser
«Som vanlig har de ikke tatt høyde for at flere personer kanskje ønsker å sjekke den samtidlig, og da kræsjer serveren igjen...som i fjor og året før der osv», skriver en leser på NA24.

«Kommer fortsatt ikke inn på altinn.no for og sjekke selvangivelse for 2010. Håper dere virkelig kan hudflette de som har laget disse sidene som har vært totalt ubruklige siden klokken 0815 tirsdag 22 mars og frem til nå!!!», melder en annen.

«Når ikke engang de kan ta høyde for skatteoppgjøret, hva ville da skjedd i en landsdekkende katastofesituasjon? Jeg er oppgitt!», heter det i en leserkommentar på DinSide.

Dette trenger du
For å kunne se selvangivelsen på internett må du være MinID-bruker. Mer enn 2,3 millioner nordmenn bruker MinID. Er du ikke en av dem, trenger du følgende for å registrere deg:

* fødselsnummer/d-nummer

* mobilnummer og e-postadresse

* PIN-kodebrev

PIN-kodebrevet trenger du bare første gang du registrerer deg. Neste gang du logger inn får du en kode på SMS. Mangler du PIN-koder, kan du bestille på skatteetaten.no.

Reklame

Nå: Vi selger ut Pondus-bøkene på lager fordi vi skal flytte

Kommentarer til denne saken