Gisseldrama pågår - store deler av Sydney lammet

Skjermbilde fra Seven Network: Bevæpnet politi har omringet Lindt cafe i senturm av Sydney der flere titalls personer holdes som gisler.

Skjermbilde fra Seven Network: Bevæpnet politi har omringet Lindt cafe i senturm av Sydney der flere titalls personer holdes som gisler. Foto: Reuters TV (Reuters / NTB Scanpix)

Skrekkslagne gisler tvinges til å holde et islamistisk flagg opp mot vinduet i en kafé i sentrum av Sydney i det myndighetene frykter er en terroraksjon.

15.12.14 09:02

Mellom 40 og 50 personer kan være gisler i kafeen ved Martin Place, og store deler av byen er mandag lammet av den største politioperasjonen noensinne.

FØLG LIVEDEKNINGEN AV DRAMAET HER

SISTE: Minst én væpnet person har tatt titalls gisler i en kafeen Lindt Chocolate Café i sentrum av Sydney i Australia. Fem personer har så langt klart å flykte.

Tungt væpnet politi har sperret av det ellers så travle sentrale forretningsstrøket der sentralbanken og flere andre banker har sine hovedkontorer, ikke langt fra operahuset og delstatsforsamlingen i New South Wales.

Les også: Fem gisler har klart å rømme

Fire timer etter at gisselsituasjonen oppsto, er det flere hundre politifolk utplassert rundt i området, og politiet forsøker å få kontakt med gisseltakeren, foreløpig uten hell.

Den australske TV-kanalen Channel 7 meldte først at det dreide seg om 13 gisler og en eller to gisseltakere i kafeen Lindt Chocolat Cafe.

Lindt-direktøren Steve Loane sa senere at ti ansatte og rundt 30 kunder kan befinne seg i kafeen, og politiet sier det dreier seg om én gisseltaker.

Våpen i bag

Vitner forteller at dramaet startet like før klokka 10 om morgenen da en eller to menn gikk inn i kafeen med tunge vesker.

En kvinne som prøvde å komme inn like etterpå, sier at døra var sperret og at hun så noen ta et våpen opp av en blå bag mens de innenfor måtte ned på gulvet.

Bilder av kafeen viser to personer som holder et svart og hvitt flagg som ligner på det som IS bruker, mot vinduet, og en mann med sølvfarget skjegg og svarte og hvite klær i bakgrunnen.

De første vitnene trodde det dreide seg om et vanlig ran før flagget ble tatt fram.

Flagget har den muslimske trosbekjennelsen i arabisk skrift, men er ikke det såkalt offisielle flagget til Den islamske stat.

Kort etter at politioperasjonen ble innledet mandag formiddag, ble operahuset like i nærheten evakuert etter at det ble funnet en mistenkelig pakke, ifølge australske TV-kanaler. Senere er operaen åpnet for turister igjen.

TV måtte evakuere

Politiet har på Twitter bedt folk holde seg unna området. Buss og tog i området er stanset, og alle bygninger i området er enten evakuert eller avstengt slik at ingen kan gå ut eller komme inn.

Blant dem som måtte evakuere, var hele staben til Australias største TV-kanal, Channel 7, som har lokalene sine rett overfor kafeen, 50 meter bortenfor, og som var vitne til dramaet fra første stund inntil de ble jaget ut av politiet.

Statsminister Tony Abbott sa på en pressekonferanse at den nasjonale sikkerhetskomiteen er sammenkalt. Han beroliget australierne og sier at sikkerhetsstyrkene er i stand til å håndtere situasjonen.

Abbott understreket at det er uklart om gisselsituasjonen er politisk motivert, selv om mye kan tyde på det.

Fryktet terror

Australia har fryktet en terroraksjon av dette slaget. Minst 60 australske statsborgere har reist til Midtøsten for å kjempe med IS, og Australia har sluttet seg til den internasjonale USA-ledede koalisjonen mot IS.

Minst 20 av dem som har reist til Syria og Irak, skal ha vendt hjem igjen, og politiet frykter at noen av dem kan være farlige etter å ha fått opplæring i IS og reell kamperfaring.

Tidligere i høst gjennomførte australske sikkerhetsstyrker en større antiterroraksjon som følge av mistanke om at IS-sympatisører hadde planer om å kidnappe tilfeldige australiere og halshogge dem på åpen gate.

Like før mandagens gisselsituasjon ble det meldt at australsk politi hadde arrestert en mann som anklages for å ha bistått IS. (©NTB)

HTML EMBED
(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js";ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.