Gisseltakerne i Algerie har også lagt sprengstoff rundt bygningene gislene holdes i. Det melder nyhetsbyråene NTB, AFP og DPA.
I en telefonsamtale med den franske kanalen France 24 forteller gisselet at han sitter fanget sammen med personer fra England, Japan, Malaysia og Filippinene.
Franske myndigheter har ikke bekreftet at det er franskmenn blant gislene.
Bombekastere
Sikkerhetsstyrker har omringet anlegget som ble angrepet av islamister onsdag morgen. Ifølge Algeries innenriksminister Daho Ould Kablia er antallet gisseltakere rundt 20.
Det høye antallet angripere og gisler gjør en redningsoperasjon svært vanskelig. Ifølge det mauritanske nyhetsbyrået ANI slo islamistene tilbake et forsøk fra sikkerhetsstyrker på å storme anlegget.
En kilde opplyser til ANI at gisseltakerne har både bombekastere og luftvernraketter med seg.
Bundet og filmet
Lederen for det franske cateringfirmaet CIS Catering, som har 150 lokalt ansatte på anlegget, sier de utenlandske gislene blir holdt fanget i en separat bygning.
– De er bundet og blir filmet. Strømmen er kuttet og mobiltelefonene er tomme for batteri, sier Regis Arnoux til den franske TV-kanalen BFM, ifølge Reuters.
– Direkte inngripen ser ut til å være veldig vanskelig. Algeriske tjenestemenn har fortalt franske myndigheter og BP at de har situasjonen under kontroll og at de ikke trenger assistanse, legger han til.
Hevder nordmann og brite er drept
Ifølge det algeriske nyhetsbyrået APS ble en nordmann og en brite drept i angrepet på Statoil-anlegget i Algerie. Opplysningene er ikke bekreftet ifølge NTB og andre medier melder om andre nasjonaliteter.
Det er det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua som siterer APS på opplysningene om en brite og en nordmann, men det oppgis ingen øvrige kilder.
– Det har vi ikke noen opplysninger om, sier pressevakt i UD Svein Michelsen til NTB.
Tidligere er det blitt meldt at en franskmann er drept, mens det franske nyhetsbyrået AFP siterer Algeries innenriksminister Dahou Ould Kabila på at de drepte er en brite og en algerier. Heller ingen av disse opplysningene er bekreftet av myndighetene i de respektive landene.
Hollande forsvarer
Gisseltakerne i Algerie sier angrepet er hevn for Frankrikes militæroperasjon i Mali. Frankrikes president forsvarer landets støtte til Malis kamp mot islamistene.
– Det er ved å være urokkelige og å gripe inn som vi gjør i Mali, at vi tvinger kidnappere og gisseltakere til å gi seg, sa president François Hollande onsdag.
Hvilke krav gisseltakerne i Algerie har kommet med, er uavklart. Men ifølge det mauritanske nyhetsbyrået ANI er kravet at Frankrike umiddelbart stanser aksjonen i Mali. Ifølge AFP krever gisseltakerne også løslatelse av et hundretall islamister som sitter fengslet i Algerie.
Amerikanske spesialsoldater
Ifølge flere medier ble til sammen 41 personer tatt som gisler, men verken Statoil eller andre berørte parter vil bekrefte dette tallet. Gisseltakerne advarer mot et væpnet angrep for å få satt gislene fri og sier det vil få «tragiske følger».
Ifølge CNN har det amerikanske forsvaret en gruppe spesialsoldater i regionen i beredskap. Soldatene, som er spesialtrent i gisselsituasjoner, kan settes inn på fire times varsel dersom president Barack Obama gir grønt lys. Også i Spania og Italia har USA soldater i beredskap, ifølge CNN.
Storbritannias utenriksminister William Hague fordømte natt til torsdag «det kaldblodige drapet» på en britisk statsborger under angrepet mot anlegget i Algerie.
– Dette er en farlig situasjon under rask utvikling, sier Hague, som legger til at Storbritannia har sendt en krisegruppe til ambassaden i Alger for å bistå i krisesituasjonen.
Den algeriske hæren skal ha forsøkt å ta seg inn på Statoils gassanlegg i Algerie uten å lykkes, melder NTB.
Islamistene som angrep anlegget onsdag morgen, skal være tungt bevæpnet. De stanset et forsøk på å ta seg inn på anlegget fra den algeriske hæren, ifølge det mauritanske nyhetsbyrået ANI.
Ved 21-tiden onsdag kveld opplyste Statoil til TV 2 at fire av 13 nordmenn på anlegget har kommet seg til en militærleir. Det betyr at det er ni nordmenn ved anlegget det ikke er gjort rede for.
- I dag tidlig var 17 Statoil-medarbeidere i og ved anlegget. Av disse er 13 nordmenn. Vi har nå fått informasjon om at fem av de 17 er brakt i sikkerhet i en militærleir i området, sier Lars Christian Bacher, konserndirektør for Utvikling og produksjon internasjonalt i Statoil.
Se pressemelding fra Statoil her.
Fire av de fem er nordmenn, mens den siste er bosatt i Canada. To personer er skadd og skal ha mottatt medisinsk behandling.
- Vi jobber for fullt for å få oversikt og å løse situasjonen, men er dessverre forhindret fra å gi ytterligere detaljer om selve situasjonen, håndteringen av den og de øvrige 12 involverte. Dette av hensyn til sikkerheten for de berørte, sier Bacher.
Han sier de ikke ønsker å flytte på personene som er i militærleiren i frykt for nye angrep.
Satte krisestab
Det norske Utenriksdepartementet satte onsdag morgen krisestab og koordinerer nå sitt arbeid med andre berørte land. Statoil har mobilisert sin beredskapsorganisasjon og har opprettet et pårørendesenter i Bergen.
To personer skal være drept i angrepet, en algerier og en brite, melder myndighetene i Algerie.
Flere land er berørt, og i tillegg til Norge har USA og Canada bekreftet at deres statsborgere er involvert.
Islamistgruppen skal ha krevd at 100 fengslede islamister settes fri, melder nyhetsbyrået AFP.
Algeriske myndigheter har gjort det klart at de ikke forhandler med terrorister, melder TV 2.
- Alvorlig situasjon
- Situasjonen i Algerie er i kveld alvorlig og uoversiktlig. Jeg kan bekrefte at 13 nordmenn er involvert i gisselsituasjonen på og ved anlegget, sa statsminister Jens Stoltenberg på en pressekonferanse i Oslo klokka 19.
Senere opplyste altså Statoil at fire av disse nordmennene hadde kommet seg i sikkerhet i militærleiren og at det dermed var ni nordmenn blant demm som fortsatt holdes som gisler.
Stoltenberg kunne på pressekonferansen ikke opplyse hvor mange gisler det er snakk om totalt. Selv hevder islamistene å ha tatt 41 vestlige gisler, blant dem sju amerikanere.
Sender team til Algerie
Stoltenberg opplyste at UD nå sender et utrykningsteam til Algerie for å bistå og støtte ambassaden.
Stoltenberg sa at han og utenriksminister Espen Barth Eide har vært i kontakt med flere berørte land. Eide har blant annet hatt samtaler med utenriksministeren i Alglerie.
- Vi ønsker på dette tidspunktet ikke å spekulere i hvem som står bak og hvilke motiver de har. I kveld er oppgaven å få våre landsmenn trygt hjem, og sørge for at ingen menneskeliv går tapt, sa Stoltenberg.
Han beskrev det som en av de alvorligste gisselsituasjoner Norge har vært involvert i.
Nyhetsbyrået Dernieres Nouvelles D'Algerie skriver at dette er det største antallet utenlandske gisler som er tatt i Algerie siden februar 2003.
Myndighetene i USA bekrefter at amerikanske borgere er blant gislene.
Truet med å sprenge i lufta
Det var onsdag morgen at gassanlegget i In Aménas i Algerie, der Statoil er en av operatørene, ble angrepet av terrorister. De tok etter kort tid kontroll over anlegget og skal ha truet med å sprenge det i luften.
Islamistene har uttalt at de angrep og okkuperte gassanlegget på grunn av Algeries støtte til Frankrikes offensiv mot opprørere i Mali, melder nyhetsbyrået ANI.
Det befant seg 17 Statoil-ansatte på anlegget da angrepet kom, 13 av dem nordmenn, tre lokale og en kanadier. Fire Statoil-ansatte kom seg unna og skal være i sikkerhet i en militærleir.
- Situasjonen er uavklart og veldig uoversiktlig, sa Statoils Per Christian Bacher, sjef for utenlandsvirksomheten, om gisseldramaet på en pressekonferanse selskapet holdt klokka 17.
Bistår pårørende i Bergen
Bacher sier at sikkerheten til de ansatte i Algerie nå står i fokus og at Statoil derfor ikke vil gi mange opplysninger om det som skjer. Han kunne ikke si noe om situasjonen for de 13 som fortsatt befinner seg på In Aménas-anlegget.
Statoil har etablert et pårørendesenter i Bergen.
Statoil har vært i kontakt med familiene til de involverte i løpet av dagen.
- Dette er en svært krevende situasjon for de som har sine kjære, venner og kolleger i området. Vi gjør det vi kan for at de skal få oppfølging og informasjon fortløpende, og vi bistår på alle muligheter vi kan, sier Lars Christian Bacher.
Pårørendesenter
Det er etablert et pårørendesenter i Bergen, der det også blir gitt tilbud om krisehjelp.
Pårørende kan kontakte Statoil på telefon 800 83 003.
In Amenas er et våtgass-felt som er operert av et joint venture mellom Sonatrach, BP og Statoil.
- Vi har god kontakt og godt samarbeid med norske og algeriske myndigheter i det som er en internasjonal situasjon, sier Bacher.
Beredskapsnivået er hevet på Statoils anlegg i Algerie, og i enkelte andre land der Statoil har viksomhet, som følge av situasjonen i In Amenas.
Statoil har innført reiserestriksjoner i regionen og relevante sikkerhetstiltak. UD har oppdatert sin landinformasjon om Algerie.
Her er hovedpunktene i det pågående gisseldramaet:
* Inntrengere angrep gassproduksjonsanlegget In Aménas i Algerie onsdag klokka 06.50 norsk tid (klokka 05.50 lokal tid) og tok etter kort tid kontroll over anlegget. Statoil er en av operatørene, sammen med BP og det nasjonale selskapet Sonatrach.
* Det befant seg 17 Statoil-ansatte på anlegget da angrepet kom, 13 av dem norske. Fire Statoil-ansatte kom seg unna og i sikkerhet. To nordmenn ble lettere skadd i angrepet.
* Klokka 19 onsdag kveld sa statsminister Jens Stoltenberg at situasjonen fortsatt er uavklart.
* Nyhetsbyrået Dernieres Nouvelles D'Algerie (DNA) meldte onsdag kveld at terroristene holder 41 gisler.
* Nyhetsbyrået APS meldte at det totalt er snakk om i overkant av 20 gisler.
* To utenlandske statsborgere, en av dem britisk, skal være drept, melder BBC News.
* En islamistbevegelse som kaller seg La katiba des moulathamines skal ha ringt nyhetsbyrået ANI og sagt at de sto bak angrepet på gassanlegget.
* Gruppen ledes angivelig av Mokhtar Belmokhtar - med kallenavnet den enøyde, som brøt ut av al-Qaida, melder The Guardian.
- Preger hele Statoil
- Vi har en gisselsituasjon på vårt anlegg med våre ansatte involvert, og det preger hele Statoil, sa Per Christian Bacher på en pressekonferanse på Forus i Stavanger klokka 17.
Han beskrev det som den alvorligste situasjonen Statoil har vært i.
Gisseltakerne advarer mot et væpnet angrep for å få satt gislene fri. En slik aksjon vil få «tragiske følger», heter det i advarselen, melder NTB.
En ikke navngitt gisseltaker sa ifølge det mauritanske nyhetsbyrået ANI onsdag kveld at islamistene var omringet av sikkerhetsstyrker.