RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gitt opp amerikansk SMS-satsing?

Sist oppdatert:
Telitas US ASA hentet inn penger for å satse på SMS i USA. Men på generalforsamlingen vitnet ingen ting om at ledelsen i selskapet er særlig interessert. iMarkedet.no var tilstede
Torsdag forrige uke avholdt Telitas US ASA generalforsamling, klokken seksten norsk tid på den siste dagen i juni. Etter å ha fått en fullmakt fra en av aksjonærne i selskapet trosset iMarkedet.no sol og finvær mot å tilbringe noe tid på et kontor i Oslo.

Det var det få andre som gadd. Men først litt om Telitas US ASA. Dette selskapet er eid med 50,5 prosent av Telitas ASA, som i fjor ble solgt til det japanske innholdsselskapet For-side. Telitas US ASA skulle være Telitas sitt brohode i USA, og kjøpte opp Proteus Inc, et selskap som drev med timefakturering innen telecom-området.

Dette har imidlertid ikke kastet av seg ennå, noe selskapets regnskap vitner om. Telitas US ASA fikk i 2004 et resultat på minus 1,83 millioner kroner, uten å ha en eneste krone i driftsinntekter. Kostnadene er i all hovedsak knyttet til lønnsytelser til to konsulenter i deres amerikanske datterselskap Telitas US Inc.

iMarkedet.no fikk fullmakter til å gå på generalforsamlingen og dermed få innblikk i hvordan det går med selskapet. Men det ble en selsom affære.

Ingen kom

Det viste seg nemlig at verken styreformann eller adm. direktør hadde anledning til å stille, og eneste deltager ved siden av iMarkedet.nos utsendte var finansdirektør Arve Egil Håbjørg i Telitas ASA.

Ifølge Allmennaksjeloven plikter både adm. direktør og styrets formann å være tilstede på generalforsamlingen, men det var kanskje mer fristende å slikke sol?

Vi spurte adm. direktør Greger Larsson hvorfor han ikke tok seg bryet med å komme, samt styreformann Geir Kjærnes, som er adm. direktør i Telitas ASA og styreformann i Telitas US ASA.

- Skal ikke en styreformann komme på generalforsamling?

- Jo det kan du si, men det ble gitt en fullmakt, sier Geir Kjærnes til iMarkedet.no og forteller at han er på ferie. Han opplyser at han hadde gitt fullmakt til Arve Egil Håbjørg, som også fikk fullmakt fra adm. direktør.

Greger Larsson, adm. direktør, har ikke besvart iMarkedet.nos henvendelser.

I allmennaksjelovens paragraf 5-5 første ledd står det at styreleder, daglig leder og lederen av bedriftsforsamlingen skal være tilstede på generalforsamlingen, men at de ved gyldig forfall skal kunne utpekes en stedfortreder. Spørsmålet er om ferie er gyldig fravær.

Labert i USA

Finansdirektør Arve Egil Håbjørg i Telitas, som plutselig var representant for styreformann og adm. direktør i Telitas US ASA, redegjorde for den eneste fremmøtte på generalforsamlingen om tilstanden i det amerikanske, heleide datterselskapet Proteus Inc. Selskapet ble kjøpt opp i fjor, og i den anledning ble det hentet inn penger i en emisjon rettet mot norske investorer.

Håbjørg kunne fortelle at selskapet var et fakturerende selskap tidligere med løpende inntekter. Men selskapet skulle dreies mot å selge SMS løsninger til amerikanske mediebedrifter, noe som har tatt lengre tid enn forventet.

- Vi har allerede noen avtaler på plass, men de vil vi komme tilbake til i et aksjonærbrev i august, sa Håbjørg på generalforsamlingen. Han ville ikke si noe om en eventuell kapitalinnsprøytning til selskapet, men sa at dersom det ville bli behov for det ville selskapet utlyse en ekstraordinær generalforsamling.

For skulle Proteus Inc eller datterselskapet Telitas US Inc. gå tom for penger er det ikke mye å finne hos Telitas US ASA i Norge. Der har de bare 294.926 kroner på konto, samt fordringer på 154.289 kroner, som er på både Proteus Inc. og Telitas ASA.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere